Subscribe: environment-medicines-food
http://environment-medicines-food.blogspot.com/feeds/posts/default
Added By: Feedage Forager Feedage Grade B rated
Language: English
Tags:
Rate this Feed
Rate this feedRate this feedRate this feedRate this feedRate this feed
Rate this feed 1 starRate this feed 2 starRate this feed 3 starRate this feed 4 starRate this feed 5 star

Comments (0)

Feed Details and Statistics Feed Statistics
Preview: environment-medicines-food

environment-medicines-food

Updated: 2018-03-08T17:05:42.070+02:00

 Τίτλοι τέλους...

2011-11-07T10:13:04.683+02:00Ναι...είναι αλήθεια.
Αυτή η ανάρτηση είναι η τελευταία γι'αυτό το ιστολόγιο.
Δεν είναι εύκολο,αλλά οι παρούσες συνθήκες με οδηγούν στο να εγκαταλείψω αυτήν την ωραία απασχόληση που είχα στον ελεύθερο χρόνο μου.
Οπως βλέπετε και εσείς αγαπημένοι μου blogερόφιλοι...με δυσκολία έκανα αναρτήσεις τον τελευταίο καιρό.
Κυρίως έλλειψης χρόνου...αλλά και έλλειψης ιδεών για διάφορα θέματα.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω,από καρδιάς όλους εσάς που με στηρίξατε αυτό το χρονικό διάστημα,που είχα το blog μου.
Δεν θα διαγράψω το ιστολόγιο...για 2 λόγους.
1)Διότι θέλω να υπάρχει και να βλέπω την προσπάθεια που είχα κάνει σε αυτό το εγχείρημα
και
2)Διότι θέλω να έχω επικοινωνία με όλους εσάς,μέσα από τα ιστολόγιά σας.
Φυσικά και θα έρχομαι να σας επισκέφτομαι όποτε μπορώ,είτε αφήνοντάς σας κάποιο σχόλιο,είτε απλώς διαβάζοντάς σας.

Πίσω από κάθε πόρτα, υπάρχει ένας όμορφος κόσμος που με περιμένει. Από τη στιγμή που αποσύρομαι,μια πόρτα έκλεισε.Αλλά κάτι καινούργιο με περιμένει.
Ετσι αισθάνομαι!!

Μπορεί να τα πούμε κάπου αλλού.Τίποτα δεν είναι σίγουρο.
Ποιός ξέρει??
Το σίγουρο,οτι θα κρατήσω επαφή με όλους σας,όσο μπορώ!!
Προτεραιότητα οι σπουδές ...και όχι μόνο!!

Δύσκολοι οι καιροί που διανύουμε.
Ομως,έχουμε πίστη και ελπίδα.
Με τον δικό μας προσωπικό αγώνα,θα τα καταφέρουμε.
Να'μαστε όλοι καλά!!!
Με υγεία πρωτίστως και αισιοδοξία!!!
Τίποτα άλλο δεν θέλουμε.


Και κάτι άλλο να μην ξεχνάμε...
Η δύναμη της πένας είναι μεγαλύτερη από εκείνη της βόμβας.
Και....Οι λέξεις μπορεί να μην έχουν πάντα την ακρίβεια των όπλων,πλήττουν όμως βαθύτερα και ασφαλέστερα.


Σας φιλώ όλους!!!
ΝΑ ΚΑΛΟΜΑΘΑΙΝΩ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
:)))

 Σας αφιερώνω και τραγουδάκι...
(object) (embed)
 ''Και από τους ψηλούς και από τους κοντούς απέχουν ίδια τ'άστρα''

2011-11-14T00:56:08.035+02:00

(image)
Ο λόγος μοιάζει να απευθύνεται στους ''ψηλούς'',για να τους συνετίσει,να τους προτείνει αλλη μονάδα σύγκρισης για να μετρήσουν το αληθινό ανάστημά τους.
Η φράση θέλει αποδέκτη και τον άνθρωπο τον ''κοντό'' να αναμετρηθεί με εκείνα που περισσότερο τον ξεπερνάνε αλλά δεν θέλει,δεν επιλέγει ούτε να τα ξέρει.
Σε όποια περίπτωση από τις δύο,θα μπορούσε να γίνει βάση για μια πρώτη αλληλοπαραδοχή,που τόσο έχουμε ανάγκη.
Εμείς οι άνθρωποι δεν είμαστε ούτε ίδιοι,ούτε έχουμε ίδιο ιστορικό,ίδια βιογραφία.Ισως γι'αυτό μας βγαίνουν από το στόμα φράσεις χαμηλές,από το ''ξέρεις εσύ,ποιός είμαι εγώ;'' μέχρι κάποιες,κάποτε ανυπόφορες,αναφορές στο σόι μας και στους δικούς μας,κι αυτά είναι το λιγότερο.
Αν δε βάλουμε σημείο αναφοράς να απέχει απ'όσα πετύχαμε ή δεν πετύχαμε,να απέχει από μας τους καθημερινούς ψηλούς-κοντούς ανθρώπους τόσο πολύ όσο τ'αστέρια,φαίνεται τελικά πως δεν μπορούμε να τα βρούμε ούτε μέσα μας ούτε και μεταξύ μας.
Τα αστέρια βρίσκονται πολύ ψηλά και δε φαίνονται πια στις νύχτες του πολιτισμού μας.
Εχουμε ανάγκη από ''έξοδο'' για να τα δούμε.
Ισως τότε,σε κάποιο άνοιγμα με θέα ουρανού νυχτερινού,στο απόμακρο σεμνό του φως,να δούμε μέσα μας και δίπλα μας.Να αγγίξουμε την ''αναγνώριση'',να μας ελευθερώσει.
Ισως και μας ψηλώσει λίγο πιο κοντά στα άστρα,να μην ξεχνάμε πως υπάρχουν.


Κείμενο από το μηνιαίο περιοδικό  ''Η δράση μας''Ψηφίζω Ανοικτή Φαρμακευτική(ΕΚΠΑ)

2011-09-13T20:02:45.280+03:00

Η ιδέα για τη δημιουργία της συγκεκριμένης κίνησης,προήλθε από ανεξάρτητους,μη κομματικούς προπτυχιακούς,πτυχιούχους και μεταπτυχιακούς φοιτητές του τμήματός μας,ως επιστέγασμα των διαχρονικών προβληματισμών για το μέλλον της σχολής μας.
Ολον αυτόν τον καιρό,προβληματιστήκαμε έντονα,σχετικά με την αντίδραση των φοιτητών στο νέο νομοσχέδιο της Παιδείας και αποφασίσαμε με τη σειρά μας να παρέμβουμε,προκειμένου το Πανεπιστήμιο να παραμείνει ανοικτό,σε κάθε περίπτωση.
Είναι παράλογο σε μια δημοκρατία,όπου δεν διώκεται ο καθένας για τις απόψεις του,να τίθεται σε ψηφοφορία μία κατάληψη.Οι μόνοι ζημιωμένοι από αυτήν είναι οι φοιτητές (προπτυχιακοί-μεταπτυχιακοι).Οι δικές τους σπουδές υποβαθμίζονται και εμποδίζονται.
Πιστεύουμε,πως όποιος διαφωνεί σε νόμους,μπορεί να τους αντιπαρέλθει,δημιουργώντας πλειοψηφίες και ψηφίζοντας μια νέα κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές,η οποία θα αλλάξει τους νόμους.
Για σκεφτείτε λίγο πως θα ήταν η Ελλάδα,αν οι φοιτητές αυτής της χώρας δοκίμαζαν την πένα,το πληκτρολόγιο και αποφάσιζαν να αγαπήσουν τη δημιουργία και να περιφρονήσουν την καταστροφή...
Αίτημά μας....να κριθούν οι δυσλειτουργίες και οι ασάφειες του νέου νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση,χωρίς να επηρεαστεί η λειτουργία των πανεπιιστημιακών ιδρυμάτων.
Ονειρευόμαστε μια πραγματική ακαδημαϊκή κοινότητα με άσυλο ιδεών κυρίως,που θα λειτουργεί ως τρόπος προστασίας και αυτοπροστασίας της.
Τονίζουμε....είμαστε ανεξάρτητοι,μη ακομμάτιστοι φοιτητές,όχι γιατί δεν έχουμε προσωπική άποψη,αλλά γιατί θέλουμε να πιστεύουμε πως θα φτιάξουμε ένα νέο και καθαρό μέλλον,γλιτώνοντας από κάθε τι βρώμικο που καραδοκεί σε κάθε γωνιά της ζωής μας.
Πιστεύουμε πως οι φοιτητικές παρατάξεις μετέτρεψαν το ελληνικό Πανεπιστήμιο σε αυτό ακριβώς που σινίσταται και η ιδεολογία τους.....σε μια απέραντη χωματερή!!

Είναι λυπηρό να βλέπει κάποιος τα Πανεπιστήμια των άλλων χωρών να εκσυχρονίζονται,να βάζουν μέσα παραγωγικούς επιστήμονες,να παράγουν τεχνογνωσία και έρευνα και στην Ελλάδα να υποβαθμίζονται συνεχώς...
Ζητάμε μια ακαδημαΪκή κοινότητα πολυφωνική,εξωστρεφή.Θέλουμε ένα Πανεπιστήμιο που θα προάγει το διάλογο επί ίσοις όροις,ένα Πανεπιστήμιο που δε θα φοβάται σε νέες ιδέες,σε νέους τομείς ειδίκευσης.Τελικά,επιθυμούμε ένα σύγχρονο Πανεπιστήμιο...!!!ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΝΟΣΗΜΑΤΑ)

2011-05-28T04:12:21.307+03:00


Πολλές από τις μεθόδους συντήρησης των τροφίμων που εφαρμόζονται μέχρι σήμερα πιθανόν ανακαλύφθηκαν τυχαία στους προηγούμενους αιώνες.Οι άνθρωποι προγενέστερων πολιτισμών παρατήρησαν οτι το αφυδατωμένο κρέας και τα αλατισμένα ιχθυρά αντιστέκονταν στη φυσική αλλοίωση.
Οι νομάδες είχαν εγκαίρως αντιληφθεί οτι το ξυνισμένο γάλα των ζώων ήταν πιο ανθεκτικό σε περαιτέρω αποσύνθεση ενώ διατηρούσε τη γεύση του.
Επιπλέον,παρατήρησαν οτι αν αφαιρούσαν το νερό από το πήγμα του γάλακτος και το άφηναν να ωριμάσει (τρόπος παρασκευής τυριού) μπορούσαν να το συντηρήσουν πιο αποτελεσματικά και ήταν πιο νόστιμο.Οι αγρότες σύντομα κατάλαβαν οτι αν οι σπόροι διατηρούνταν στεγνοί,δεν μούχλιαζαν,κπλ...
Ομως....
καθώς όλο και περισσότερα προϊόντα διατροφής παρασκευάζονται σε σύγχρονες βιομηχανικές μονάδες και έχουν ευρεία διανομή παγκοσμίως,θεωρείται πλέον πιθανό οτι αποτελούν πηγές εξάπλωσης επιδημικών εξάρσεων όπως ακριβώς συμβαίνει με το πόσιμο νερό των κρατικών δικτύων.
Για να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα εξάπλωσης επιδημιών δημιουργήθηκαν κρατικές τοπικές υπηρεσίες με αρμοδιότητα την επιθεώρηση των εγκαταστάσεων παρασκευής γαλακτοκομικών προϊόντων και των εστιατορίων.
Επίσης,ο οργανισμός τροφίμων και φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) και το Τμήμα Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) διατηρούν ένα σύστημα επιτήρησης σε λιμάνια και σε κεντρικές περιοχές παρασκευής τροφίμων.
Μια σύγχρονη εξέλιξη  σε αυτόν τον τομέα είναι η εισαγωγή του HACCP (σύστημα ανάλυσης κινδύνων και κρίσιμων σημείων ελέγχου),το οποίο αποσκοπεί στη διατήρηση της ασφάλειας των τροφίμων καθ'όλη τη διαδικασία παρασκευής τους ''από τη φάρμα,μέχρι το πιάτο μας''.
Πριν την εισαγωγή του συστήματος HACCP,ο πρωταρχικός ρόλος των κρατικών υπηρεσιών ήταν να πραγματοποιούν επιτόπιες δειγματοληψίες για να ανιχνεύσουν τα μολυσμένα τρόφιμα που παράχθηκαν.
Τέτοιες δειγματοληψίες πραγματοποιούνται ακόμα και σήμερα,όμως το σύστημα HACCP έχει σχεδιαστεί με σκοπό να προλαμβάνει τη μόλυνση των τροφίμων,μέσω του καθορισμού σημείων στη διαδικασία παραγωγής,στα οποία υπάρχει η πιθανότητα να μολυνθεί το τρόφιμο με παθογόνα μικρόβια.
Μέσω της επιτήρησης αυτών των σημείων ελέγχου μπορεί να προληφθεί η εισαγωγή μικροοργανισμών στα τρόφιμα ή αν ήδη υπάρχουν σε αυτά,να ανασταλεί ο πολλαπλασιασμός τους.
Για παράδειγμα,το σύστημα HACCP μπορεί να αναγνωρίσει στάδια κατά τη διάρκεια μιας διαδικασίας παραγωγής στα οποία το νωπό κρέας είναι πιθανό να επιμολυνθεί από το εντερικό περιεχόμενο του ζώου. 
Το σύστημα HACCP επίσης απαιτεί την τακτική παρακολούθηση των θερμοκρασιών που απαιτούνται για τη θανάτωση των μικροοργανισμών κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παραγωγής και των κατάλληλων θερμοκρασιών αποθήκευσης των προϊόντων που θα αποτρέψουν τον πολλαπλασιασμό αυτών..... ΚΑΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΠΑΝΕ ΧΕΡΙ-ΧΕΡΙ....

2011-09-08T19:43:46.620+03:00

Από ένα e-mail που έλαβα...Είναι μεγαλούτσικο...αλλά μπορείτε να κρίνετε και να συγκρίνετε...με τη παιδεία στην Ελλάδα...«Αγαπητέ Σωκράτη, μαθαίνω αρχαία ελληνικά και επειδή χθες διαβάζαμε μια επιστολή του Επίκουρου προς το φίλο μου Μένοικο... μου άρεσε η προσφώνηση της επιστολής του και προσπάθησα να τη μιμηθώ.   Το σύστημά μας Κατ' αρχάς, θα πρέπει να σου πω ότι εμείς εδώ στη Φινλανδία, από την 1η μέχρι και την 9η τάξη πηγαίνουμε στο ίδιο ενιαίο ολοήμερο σχολείο. Αφού προετοιμαστούμε κατάλληλα στην ηλικία των 6-7 ετών σε μια προκαταρκτική τάξη, μόλις συμπληρώσουμε τα 7 αρχίζει το σχολείο. Από την 1η μέχρι την 6η τάξη το σχολείο λέγεται «Alaaste» και από την 7η μέχρι την 9η τάξη «Yia-ste». Επιλέγουμε μαθήματαΕγώ προετοιμάζομαι του χρόνου να πάω στο Lyseo - Λύκειο. Εκεί η σχολική περίοδος χωρίζεται σε 5 περιόδους και η κάθε μια διαρκεί 6 εβδομάδες και τελειώνει με μια εβδομάδα εξετάσεων, όπου χορηγούνται και πιστοποιητικά επιδόσεων.Σε κάθε περίοδο οι μαθητές έχουν το δικαίωμα, μέσα από τα προσφερόμενα μαθήματα, να κάνουν τη δική τους επιλογή και να δημιουργήσουν το δικό τους πρόγραμμα μαθημάτων. Υπάρχουν κάποια μαθήματα που είναι υποχρεωτικά, όμως η χρονική κατανομή είναι δουλειά του μαθητή.Για να το καταλάβεις, αυτό που θα πρέπει να σου πω είναι ότι παρότι είσαι π.χ. στη δεύτερη τάξη, μπορείς, αν θέλεις, να παρακολουθήσεις κάποια μαθήματα της πρώτης ή και της τρίτης τάξης. Η επιλογή είναι δική σου υπόθεση και εξαρτάται από τη διάθεση, την όρεξη και τις προθέσεις σου. Αν σε κάποιο μάθημα δεν περάσεις τις εξετάσεις μπορείς να το επαναλάβεις κάποια στιγμή της χρονιάς που θα νιώθεις έτοιμος. Για τις γλώσσες και τα μαθηματικά υπάρχουν τα λεγόμενα «βραχύχρονα» και τα «μακρόχρονα» εντατικά τμήματα.Στο Λύκειο, όπως σου έγραψα, μετά από 5 εβδομάδες σχολείο, υπάρχει μια εβδομάδα εξετάσεων σε έξι μαθήματα. Αν κάποιος δεν επέλεξε κάποιο [...]Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΛΛΑΔΑ....ΘΥΜΙΖΕΙ ΣΠΙΝΑΛΟΓΚΑ

2011-09-08T19:44:59.503+03:00

Κάτι ξέρανε...και φέτος προβάλλεται η επιτυχημένη σειρά ''Το νησί'',της Βικτόριας Χίσλοπ.
Τυχαίο???....Δε νομίζω!!!
Η Σπιναλόγκα παρομοιάζεται με νεκροταφείο και ο προορισμός για όποιον τύγχανε να κάνει τη διαδρομή
με το καϊκι...χωρίς  επιστροφή.
Ελλάδα...στο άκουσμα αυτής της λέξης σήμερα,φαντάζεσαι μια άρρωστη,σχεδόν παράλυτη φυσιογνωμία.
Μια Σπιναλόγκα καταντήσαμε...
Λέπρα...μία νόσος που περισσότερο πολεμήθηκε παρά θεραπεύτηκε.
Ετσι και για μας,γιατρειά δεν ξέρω αν υπάρξει και πότε...το σίγουρο είναι πως θα συνεχιστούν ακόμη
μεγαλύτεροι και πιο βάναυσοι πόλεμοι έναντι των Ελλήνων πολιτών.
Δυστυχώς,πάντοτε οι κοινωνίες από παλιά,προτιμούν να απομονώνουν,παρά να βοηθούν και να ενσωμα-
τώνουν τις ευπαθείς ομάδες.
Το θέμα  όμως είναι...γιατί δεν το κάνουμε σήμερα...όχι στις ευπαθείς ομάδες...αλλά στα νοσηρά
πρόσωπα των πολιτικών...
 Γιατί????
 Σκόρπιες σκέψεις...
 Το αφιερώνω...στην Ελλάδα μου,που δε θέλω  να τη δω να δυστυχεί...

Αχ βρε μάνα μου Ελλαδίτσα
Στου τσοπάνου σου τη γκλίτσα
Ακουμπάς σα δεκανίκι
Κι απ το άδειο  σου μανίκι
Έναν άσσο πια δε βγάζεις
Αχ Ελλάδα ,…με τρομάζεις!
Πως σε καταντήσαν όλοι
Μ ένα άδειο πορτοφόλι
Να γυρίζεις στας Ευρώπας
-Δεν το ήξερες,..δεν ρώτας;-
Πως θα έρθει κάποια μέρα
Να σε κάνουν όλοι πέρα
Χρήμα λεν πως δεν υπάρχει
Και θα χάσομε τη μάχη
Πως τα φάγαμε μας λένε
Και γι αυτό όλοι μας φταίμε
Τρόϊκα και Δουνουτού
Στην Ελλάδα κάνουν ντου
Θέατρο του παραλόγου
Και του ψεύτικου του λόγου
Όλα αυτά αν σε τρομάζουν,
ΞΥΠΝΑ Ελλάδα! Σε βιάζουν!!!!

ΠΕΡΙ ΚΡΙΣΕΩΣ...ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΣ

2011-11-14T00:57:16.085+02:00

Ο φετινός Μάρτιος 2011 έχει όλο τον προηγούμενο καιρό φορτισθεί με την αναμενόμενη 4η δόση του δανείου μας από το Δ.Ν.Τ,τη συνεχή εξουθενωτική διεθνή επιτήρηση και την επαπειλούμενη πτώχευση.Την πρώτη χρεωκοπία το Ελληνικό κράτος την έζησε ήδη στα 1827 λόγω αδυναμίας αποπληρωμής τωνδανείων του 1824 και ακολούθησε η πτώχευση του 1843,καθώς αδυνατούσε να εξοφλήσει τα ''Δάνειατης Ανεξαρτησίας''.Πενήντα χρόνια αργότερα,στις 10 Δεκεμβρίου του 1893,ο τότε πρωθυπουργός Χαρίλαος Τρικούπης,οδηγήθηκεστη δραματική ομολογία ''δυστυχώς επτωχεύσαμεν'',μη μπορώντας ν'ανταποκριθεί στα μεγάλα δάνεια για τη δημιουργία κυρίως του σιδηροδρομικού δικτύου και το Μάιο του1932,ο Ελευθέριος Βενιζέλος αναφώνησε το ''τελικώς επτωχεύσαμεν'',αδυνατώντας να εξοφλήσει τα χρέη της Μικρασιατικής καταστροφής,μάλιστα στην εποχή εκείνη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και της μεγάλης ύφεσης (1929).Σε όλες αυτές τις κρίσιμες ιστορικές στιγμές μπορεί ένας σημερινός να δει στους εκάστοτε ηγέτες την ασυνεννοησία,την ανεύθυνη διαχείριση,το διχασμό,την ύπουλη τοκογλυφία των δανειστών,τα οδυνηρά διαχρονικά μας πάθη και παθήματα,όχι  όμως την τόση απληστία,την κατασπατάληση,την καταλήστευση των εθνικών ταμείων από τους διαχειριστές τους για ίδιο όφελος,την απεμπόληση κάθε ηθικού φραγμού και την υποτέλεια,τονεθνικό εξευτελισμό που ανυπόφορα σήμερα μας πληγώνει. Εδώ φτάσαμε!!!Αυτοί καταντήσαμε ως πολίτες,αυτοί οι άρχοντες μάς αντιστοιχούν.Μάρτιος 2011...Στην Εκκλησιαστική παράδοση και ζωή είναι μήνας της Μεγάλης Σαρακοστής και της πνευματικήςανασυγκρότησης.Στην ''Κλίμακα'' των λόγων περί αρετών που προβάλλεται και διαβάζεται αυτές τις μέρες,του Αγίου Ιωάννου του Σιναϊτη,στα επάνω σκαλοπάτια βρίσκεται ο Λόγος ''Περί διακρίσεως'' σε 3 μέρη.Στην εισαγωγή αυτού του λόγου γράφει:''Διάκριση για τους αρχάριους είναι η σωστή επίγνωση του εαυτού τους.Για τους μεσαίους εκείνη η αίσθηση η νοητήπου διακρίνει αλάνθαστα το πραγματικά καλό από το φυσικό καλό και από το αντίθετό του το κακό.Στους τέλειους ,διάκριση είναι η γνώση που έχουν από θείο φωτισμό και η δύναμη που έχει αυτή να φωτίζει μετο δικό της φως και όσα σκοτεινά υπάρχουνε στους άλλους...'' Διάκριση,υ[...]ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

2011-02-19T22:11:16.735+02:00

Από τη δεκαετία του 1990,η μεθοδολογία ανακάλυψης φαρμάκων,γνώρισε μία ''επανάσταση'',ακολουθώντας
την ταχύτατη διάδοση των μεθόδων της μοριακής βιολογίας,της γενετικής και της πληροφορικής,η οποία
δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες για σημαντική βελτίωση του χρόνου,του κόστους και του ποσοστού επιτυχίας
της ανάπτυξης νέων φαρμάκων.
Αναπτύχθηκαν μεθοδολογίες αρχικής διαλογής,κάτι που αποδείχτηκε όντως πολύ αποτελεσματική εφαρμογή
για την επιλογή πρωτότυπων ουσιών,όμως δεν είναι πολύ σαφή τα συνολικά οφέλη:το κόστος συνέχισε να
αυξάνεται σταθερά,το ποσοστό επιτυχίας μειώθηκε και ο χρόνος ανάπτυξης δεν έχει μειωθεί.
Οι παράγοντες αυτοί βέβαια δεν είναι τόσο σημαντικοί αν τελικά το φάρμακο που αναπτύσσεται βελτιώνει
την ποιότητα της ιατρικής φροντίδας,και εδώ υπάρχει περιθώριο αισιοδοξίας.
Στα πρόσφατα χρόνια,φάρμακα που δρουν σε νέους μοριακούς στόχους (π.χ οι εκλεκτικοί αναστολείς της
επαναπρόσληψης της σεροτονίνης,οι στατίνες) έχουν συνεισφέρει σημαντικά στη φροντίδα των ασθενών.
Αυτά είναι ''προ-επαναστατικά'' φάρμακα.
Είναι  πολύ νωρίς για να έχει ήδη εμφανιστεί η επίδραση των νέων τεχνολογιών στα φάρμακα που προς το
παρόν κυκλοφορούν,είναι όμως λογικό να αναμένουμε οτι η δυνατότητά τους να κάνουν περισσότερους
νέους μοριακούς στόχους διαθέσιμους για τη διαδικασία ανάπτυξης φαρμάκων θα έχει πραγματικά αποτελέ-
σματα στη φροντίδα των ασθενών.ΓΝΩΣΤΑ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΑ ΤΕΡΑΤΟΓΟΝΑ ΦΑΡΜΑΚΑ....!!!

2010-12-18T23:53:33.211+02:00

Αν και πολλά φάρμακα έχει βρεθεί οτι ασκούν σε κάποιο βαθμό τερατογόνο δράση σε πειραματόζωα,τα γνωστά τερατογόνα για τον άνθρωπο είναι σχετικά λίγα...ΘαλιδομίδηH θαλιδομίδη είναι στην πράξη το μοναδικό φάρμακο που έχει την ιδιότητα να προκαλεί,όταν χορηγείται σε θεραπευτικές δόσεις,δυσμορφίες στο 100% των εμβρύων που θα εκτεθούν σε αυτή κατά τις πρώτες 3-6 εβδομάδες της κύησης.Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1957 ως υπνωτικό και κατασταλτικό και το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ήταν η εξαιρετική ασφάλεια σε περίπτωση υπερδοσολογίας,έτσι ώστε να προτείνεται κατ'εξοχήν η χρήση της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης(με το διαφημιστικό σλόγκαν ''το ασφαλές ναρκωτικό'').Οπως συνηθιζόταν εκείνη την εποχή,η θαλιδομίδη πριν την κυκλοφορία της είχε ελεγχθεί για το ενδεχόμενο μόνο οξείας τοξικότητας και όχι για χρόνια τοξικότητα ή τερατογόνο δράση.Η θαλιδομίδη προωθήθηκε ενθουσιωδώς και αποτελεσματικά  στην αγορά φαρμάκων και η πρώτη υπόνοια τερατογόνου δράσης προέκυψε στις αρχές του 1961 όταν άρχισαν να συγκεντρώνονται αναφορές για αυξημένη επίπτωση φωκομέλιας.Η διαταραχή αυτή συνίσταται σε ελλιπή ανάπτυξη των μακρών οστών των άνω και κάτω άκρων και μέχρι τότε ήταν εντελώς ανύπαρκτη.Την εποχή εκείνη πωλούταν καθημερινά περίπου  ένα εκατομμύριο δισκία θαλιδομίδης μόνο στη δυτική Γερμανία.Εγιναν ταυτόχρονα δύο αναφορές για τη φωκομελία,με προέλευση το Αμβούργο και το Σιδνεϋ και η κατάσταση συσχετίστηκε με τη θαλιδομίδη.Το φάρμακο αποσύρθηκε αργότερα μέσα στο 196,ενώ μέχρι τότε υπολογίζεται οτι είχαν ήδη γεννηθεί 10.000 βρέφημε δυσμορφίας στην Ευρώπη και στον Καναδά.Σήμερα,η χρήση της θαλιδομίδης επανέρχεται σε ορισμένες εξαιρετικά εξειδικευμένες εφαρμογές.Χορηγείται από εξειδικευμένους γιατρούς (μεταξύ στη δερματολογία και την HIV λοίμωξη),υπό αυστηρά ελεγχόμενες και περιορισμένες συνθήκες. Παρά την εκτεταμένη έρευνα,μηχανισμός δράσης της παραμένει άγνωστος αν και η επιδημιολογική διερεύνηση έδειξε καθαρά τη συσχέτιση μεταξύ της χρονικής περιόδου έκθεσης και του είδους της δυσμορφίας που προκαλείται.διαβάστε  εδώκαι εδώ   Βαρέα μέταλλαΟ μόλυβδος,το κάδμιο και ο υδράργυρος πρ[...]ΤΡΟΦΙΜΑ Η ΦΑΡΜΑΚΑ ;;; ....NUTRACEUTICALS!!!

2010-12-10T20:08:11.504+02:00

Nutraceuticals...Μας είναι γνωστός ο όρος αυτός;;;Για να το αναλύσουμε λιγάκι...O όρος αυτός προέρχεται από τις λέξεις nutrition (=διατροφή) και pharmaceutical (=φαρμακευτικό)ή καλύτερα...nutra (σχετίζεται με τη διατροφή) και ceuticals (σχετίζεται με φαρμακευτικές εταιρείες και φαρμακευτικά προϊόντα) και επινοήθηκε το 1989 από τον  το Stephen L. De Felice.Τί είναι nutraceuticals....Είναι προϊόντα που απομονώνονται από τρόφιμα και πωλούνται σε φαρμακοτεχνικές μορφές (χαπιών,σκόνης,ποτών) μη συσχετιζόμενες με τρόφιμα.Πολλές φορές συγχέουμε τα nutraceuticals...με τα λειτουργικά τρόφιμα!!!Τα λειτουργικά τρόφιμα παρέχουν απαραίτητες θρεπτικές ουσίες και βιολογικά ενεργά συστατικά που προκαλούν οφέλη για την υγεία ή άλλα επιθυμητά φυσιολογικά αποτελέσματα.Δεν μπορούν να θεωρηθούν φάρμακα....σε καμία περίπτωση!!Μπορούν όμως να έχουν οφέλη υγείας,βοηθώντας από τη διατήρηση της υγείας μέχρι την πρόληψη ασθενειών!!!Παράδειγμα λειτουργικού τροφίμου...τα γιαούρτια με προβιοτικά.Ποιό είναι το όφελος εδώ...;;;Βελτίωση της λειτουργίας του πεπτικού συστήματος...Τα nutraceuticals...είναι απομονωμένες ή συμπυκνωμένες μορφές,ενώ τα λειτουργικά τρόφιμα...είναι ουσιώση τρόφιμα.Τα nutraceuticals είναι φαρμακευτικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν τρόφιμα που βοηθούν τη φυσιολογική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού ή και τη μείωση πιθανοτήτων χρόνιων παθήσεων.H χρήση nutraceuticals...,ως μια προσπάθεια να επιτευχθεί το επιθυμητό θεραπευτικό αποτέλεσμα με τις λιγότερες πιθανές παρενέργειες,ολοένα κερδίζει έδαφος!!!Αρκετές εταιρίες βιοτεχνολογίας έχουν δείξει ενδιαφέρον στην παρασκευή τέτοιων προϊόντων!!!Ομως...μην ξεχνάμε και τα ''μαύρα σημεία'' των καιρών μας...Οι εταιρίες του marketing των nutraceuticals δε διαφημίζουν τα οφέλη για την υγεία που'χουν τα προϊόντα τους,χωρίς φαρμακευτική άδεια!!! Ετσι,τους δίνει την επιλογή είτε να μην πραγματοποιήσουν καμία έρευνα,είτε να ξοδέψουν μεγάλο χρονικό διάστημα και κόστος  πάνω στην εκτενή μελέτη ενός νέου προϊόντος και ίσως αποκομίσουν κάποιο όφελος.Δυστυχώς πολλές εταιρίες προτιμούν την 1η λύση,εξαιτίας του κόστους,της διαδικασίας να κατοχυρώσουν μια πατέντα πάνω σ'ένα φυσικό προϊόν και του γεγονότος οτι δεν [...]ΨΑΡΙΑ...ΨΑΡΟΥΚΛΕΣ!!!

2011-09-08T19:46:04.261+03:00

Αυτό το κειμενάκι ήταν σχόλιό μου σε ανάρτηση ενός blog με αφορμή τις πρυτανικές εκλογές..
εδώ  ...
Λίγο που έχω ελάχιστο χρόνο για να γράψω...λίγο που το θεωρώ πάντα επίκαιρο για εκλογές κ όχι μόνο...το δημοσιεύω σαν ανάρτηση για να το σχολιάσουμε μαζί....!!!

''Αν σοβαρευτούμε για μια ελάχιστη στιγμή,θα δούμε οτι η ταύτιση της Ελλάδας με τη θάλασσα,δε σταματά μόνο στη μνήμη...!!!
Τα είδη των ψαριών είναι πολλά...
Υπάρχουν μαρίδες,γάβροι,σαρδέλες κ άλλα φθηνά...
υπάρχουν συναγρίδες,μπαρμπούνια,σφυρίδες κ άλλα ακόμα ακριβά...
υπάρχουν καρχαρίες όρκες κ άλλα αρπακτικά,
υπάρχουν ελεύθερα κ καλλιεργημένα!!
Και στη θαλασσοδαρμένη Ελλαδίτσα μας υπάρχουν οι μαρίδες,οι γάβροι,οι σαρδέλες κ τα άλλα φθηνά που υπομένουν τα πάντα καρτερικά,που πιάνονται στα δίκτυα των επιτήδειων μαζικά,που τσιμπάνε το δόλωμα απλοϊκά και το καταπίνουν στα χαζά,που τρώγονται από τα αρπαχτικά κ που βασικά δε νοιάζεται κανείς γι'αυτά!!!
Υπάρχουν τα ακριβά που νομίζουν ότι είναι λίγο πιο πονηρά,πιάνονται πιο δύσκολα κ με δολώματα πιο ακριβά,σπάνια εκδιώνονται μαζικά,αλλά...τρώγονται το ίδιο καλά κ πολύ πιο απολαυστικά!!!
Υπάρχουν τα αρπαχτικά που δε χρειάζεται να πούμε πολλά γι'αυτά,που τα ξέρουμε ή νομίζουμε ότι τα ξέρουμε καλά,που όλα τα άλλα ψάρια μαζί ,τους γλύφουμε την κατουρημένη τους ποδιά,μπας κ μας λυπηθούν καμιά φορά ατομικά εμάς προσωπικά κ χωρίς συνείδηση κ λύπηση για τα όμοιά μας καμιά!!!
Τέλος,υπάρχουν τα ελεύθερα που κολυμπάνε δεξιά ή αριστερά,μόνα ή ομαδικά μέχρι να συναντήσουν τα δίχτυα του ψαρά για να καταλήξουν στην πιατέλα μας μαγειρευτά ή να τα βρουν τα αρπαχτικά για να καταλήξουν στο στομάχι τους ωμά κ θυμίζουν τους ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΥΣ προεκλογικά!!!
Ανακεφαλαιώνοντας...υπάρχουν διλήμματα αρκετά!!!
-Ποιά ψάρια είναι τα πιο χαζά;
-Ποιά ψάρια είναι η ραχοκοκαλιά του συστήματος που βρωμάει ΣΑΠΙΛΑ ΑΠΟ ΜΑΚΡΙΑ;
-Ποιά ψάρια ευθύνονται για το τί συμβαίνει σε αυτά,αλλά κ στα άλλα είδη σαν αυτά;
-Τα αρπαχτικά ή μήπως αυτά που είναι ανεκτικά;
-Τα ελεύθερα ή τα καλλιεργημένα;
-Τα δημόσια ή τα ιδιωτικά;
...Κι αν τα δημόσια είναι τα φθηνά,νομίζετε ότι η τράτα θα αργήσει να πιάσει τα ακριβά,τα ιδιωτικά ακόμα κ αυτά που δεν τρώγονται ούτε μαγειρευτά ούτε ωμά...!!!

BΡΏΜΑ,σου λέει...πολύ βρώμα!!! ''Κίνημα...ανυπακοής!!!

2011-09-08T19:46:39.716+03:00

"Μοναδικός πλέον δρομος για το Λαό είναι η ανυπακοή και η οργάνωση ενός μαζικού λαικού κινήματος. Η χώρα από χθές κυβερνάται από μια μικρή μειοψηφία. Νέες ηγεσίες θα βγούν από το Λαό. Αυτοί που πρόδωσαν θα πρέπει να τιμωρηθούν.

Μία συνάντηση των Επιτροπών εργαζομένων και ανέργων του κινήματος ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ χθές βράδυ με τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη εξελίχτηκε σε μία σημαντική πολιτική συζήτηση και άκρως ενδιαφέρουσες δηλώσεις.

Την επομένη ακριβώς των εκλογών ο Μίκης Θεοδωράκης επισήμανε ότι η χώρα κυβερνιέται πλέον και επίσημα από μία μικρή μειοψηφία η οποία....
προσπαθεί να επιβάλει πολιτικές με τις οποίες δεν συμφωνεί η πλειοψηφία του λαού.


Κατά τη συζήτηση τόνισε επανειλημένα ότι ο μόνος τρόπος αντίδρασης του λαού είναι η επίδειξη ανυπακοής σε κάθε τομέα, όπως άρνηση πληρωμής φόρων, διοδίων, λογαριασμών ΔΕΗ κλπ., ενώ συγχρόνως προέβλεψε ότι η εσωτερική ιδεολογική ζύμωση που έχει αρχίσει στην κοινωνία με τη μορφή δημιουργίας και λειτουργίας επιτροπών όπως αυτές του κινήματος ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ σε διάφορους τομείς και χώρους, θα ενταθεί.

Στόχος σύμφωνα με τον Μίκη Θεοδωράκη θα πρέπει να είναι η δημιουργία ενός μαζικού λαικού κινήματος που θα κάνει τις βασικές αλλαγές που χρεάζεται η χώρα. Από αυτό ακριβώς το λαικό κίνημα θα βγούν και οι νέες ηγεσίες που χρειάζεται ο τόπος.

Ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση είχε στις αρχές του χρόνου δυο προσφορές άμεσης οικονομικής κάλυψης του ελληνικού οικονομικού προβλήματος με πολύ ευνοικούς όρους απο την Ρωσική και Κινεζική κυβέρνηση τις οποίες δεν αποδέχτηκε, ενώ αποκάλυψε στοιχεία για τη διχοτόμηση του Αιγαίου, χαρακτηρίζοντας τα παραπάνω προδοσία η οποία θα πρέπει να τιμωρηθεί.."

http://forza-grecia.pblogs.gr/2010/10/kinhma-anypakohs-proteinei-o-mikhs-theodwrakhs.html

 http://snipurl.com/1i6p7iΥ.Γ   Περιμένω σχόλια, απόψεις  και γνώμες...
         Πώς σας ακούγεται...το κίνημα ανυπακοής;;;ΚΟΚΑΪΝΗ...ΔΙΕΓΕΡΤΙΚΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

2010-11-15T14:34:43.627+02:00

Κοκαϊνη:Απομονώθηκε το 1860 από τα φύλλα του φυτού Erythroxylon coca,που φύεται στο Περού,στη Βολοβία και σε άλλες χώρες της Ν.Αμερικής.Οι τονωτικές και διεγερτικές ιδιότητες του φυτού αυτού,ήταν γνωστές από αιώνες,στους ιθαγενείς αυτούς που εξακριβωμένα μασούσαν φύλλα κόκας.Η κοκαϊνη με τη μορφή του υδροχλωρικού άλατος,χρησιμοποιείται ακόμα σήμερα στη θεραπευτική ως ΤΟΠΙΚΟ ΑΝΑΙΣΘΗΤΙΚΟ (στα οφθαλμικά κολλύρια),αλλά η εξ' απορροφήσεως γενική φαρμακολογική της δράση δεν έχει εφαρμογή.Παλαιότερα (μέχρι το 1906) η κοκαϊνη περιείχετο στην coca cola.Σήμερα το αναψυκτικό αυτό δεν περιέχει κοκαϊνη,αλλά μόνο καφεϊνη. Η κοκαϊνη θεωρείται το πρώτο από τα διεγερτικά φάρμακα που μπορεί να προκαλέσει ''ευχάριστη'' διέγερση και ψευδαισθησιακές εμπειρίες.Πιο συνηθισμένος τρόπος λήψης είναι η ''εισπνοή''(ερρινισμός) των κρυστάλλων της κοκαϊνης (πρέζα).Με αυτόν τον τρόπο,τα αισθήματα ευφορίας διαρκούν 15-30 λεπτά.Η ενδοφλέβια έγχυση είναι ο τρόπος που συνήθως προτιμάται από βαρείς τοξικομανείς.Αντίθετα,η λήψη από το στόμα δεν αποτελεί προσφιλή επιλογή.H προκαλούμενη αίσθηση μεγάλης μυικής δύναμης (η κοκαϊνη εξαφανίζει το μυικό κάματο),οδηγεί το άτομο σε υπερεκτίμηση των ικανοτήτων του,ενώ η παράλληλη εμφάνιση παρανοϊκών ιδεών μαζί με ακουστικές,οπτικές και απτικέςψευδαισθήσεις,το μεταμορφώνουν συχνά σε ένα επικίνδυνο και αντικοινωνικό στοιχείο.Χαρακτηριστικά ευρήματα στους τοξικομανείς αυτούς είναι η διάτρηση του ρινικού διαφράγματος και τα ''ρακώδη'' ούλα.Η κοκαϊνη προκαλεί ανορεξία στους χρήστες της,όπως επίσης όταν λαμβάνεται ταυτόχρονα κοκαϊνη με αλκοόλ,γίνεται μια χημική αντίδραση στο συκώτι και παράγεται μια άλλη τρίτη ουσία,το κοκαεθυλένιο,που μπορεί να προκαλέσει αιφνίδιο θάνατο,μιας και είναι μια πολύ επικίνδυνη ένωση [...]ΓΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ...(ΓΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ)

2011-09-08T19:49:35.741+03:00

Αξίζει να διαβαστεί...Αντιγραφή...από εδώ  «Δάσκαλος: λειτούργημα ἢ δουλειά;  Ἐσὺ ποὺ πῆρες τὴν ἀπόφαση νὰ γίνεις δάσκαλος, ἔτσι κι ἔτσι ἔχεις δώσει, ὡς τώρα, πολλὲς ἐξετάσεις. Θυμήσου, προτοῦ ν’ ἀρχίσεις τὴν δουλειά σου, νὰ κάμεις καὶ μιά τελευταῖα ἐξέταση, ὄχι μπροστὰ σὲ ἐπιτροπὲς καὶ καθηγητές, παρὰ μονάχος, ὁλομόναχος μὲ τὸν ἑαυτό σου. Ρῖξε μιά ματιὰ στὴν ψυχή σου καὶ κοίταξε: Καίει ἐκεῖ μέσα ἄσβηστη κι ἀσάλευτη ἡ λαχτάρα γιὰ τὸν ἄνθρωπο; Τότε πάει καλὰ κι εὐλογημένη ἡ ἀπόφασή σου. Ἂν ὅμως βρεῖς πὼς ὅλος ὁ πόθος σου εἶναι πότε νὰ ἐλευθερωθεῖς ἀπ’ αὐτὸν καὶ συλλογίζεσαι μόνον πῶς καὶ πότε θὰ πλουτίσεις, τότε ἄλλαξε τὸ ταχύτερο ἀπόφαση, ἐν ὅσῳ εἶσαι ἀκόμη νέος, γιατί βρίσκεσαι σὲ στραβὸ δρόμο. Ὅ,τι ἐλπίζεις, δὲν θὰ σοῦ τὸ φέρει τὸ ἐπάγγελμά σου. Κι ὁ ἴδιος τὸ βλέπεις, ἡ Πολιτεία δὲν εἶναι γενναία στοὺς μισθούς της… Ἂν ὅμως ἡ ψυχή σου μοιάζει κάπως μὲ τὴν ψυχὴ τῆς Μάνας, ποὺ κι ὅταν τὸ γεννήσει τὸ παιδὶ ἐξακολουθεῖ, μὲ τὴν ἀδιάκοπη τρεμοῦλα καὶ λαχτάρα, ὁλοένα νὰ τὸ δημιουργεῖ καὶ νὰ τὸ φτιάχνει, τότε νὰ εἶσαι βέβαιος, πὼς δὲν θὰ γκρεμισθεῖς ἀπὸ τὰ ὕψη, ποὺ ἀνέβασες τὸν ἑαυτό σου μὲ τὴν ἀπόφασή σου νὰ γίνεις δάσκαλος καὶ τὴ ζωή σου θὰ περάσεις ἀνθρωπινά… Σὰν τὴν ψυχὴ τῆς Μάνας πρέπει κι ἡ δική σου ψυχὴ νὰ εἶναι ὑπὸ ἀδιάκοπη λαχτάρα φλογισμένη. Τότε πήγαινε μὲ θάρρος μπροστά, ἀλλιῶς γύρισε πίσω, ἐπειδὴ ἡ ζωή σου θὰ εἶναι πάντα δυστυχισμένη». Τὸ ὡραῖο καὶ ρομαντικὸ αὐτὸ κείμενο ἀνήκει στὸν φιλόλογο καὶ κριτικὸ Γιάννη Ἀποστολάκη καὶ γράφτηκε πρὶν ἀπὸ 80 περίπου χρόνια. Στὶς πρόσφατες ἀνακοινώσεις τῶν βάσεων γιὰ τὰ ΑΕΙ, διαπιστώσαμε ὅτι τὸ ἐπάγγελμα, ἡ δουλειὰ τοῦ δασκάλου ἀπέκτησε αἴφνης λάμψη. Οἱ φτωχοὶ συγγενεῖς τῆς Ἐκπαίδευσης μαγνητίζουν τοὺς μαθητές. Δέλεαρ ὁ εὔκολος καὶ γρήγορος διορισμός. Οὐδὲν τὸ μεμπτόν, θὰ πεῖ κάποιος. Κατατρομαγμένοι οἱ νέοι ἀπὸ τὸ ἀνθρωποβόρο τέρας τῆς ἀνεργίας, παραμερίζουν τὶς ὅποιες κλίσεις και… κλήσεις τους καὶ ἐπιλέγουν αὐτὸ ποὺ παρέχει σίγουρη[...]SOS...ΓΙΑ ΤΙΣ 7 ΝΟΕΜΒΡΗ...BLOGGΟΠΑΡΕΑ!!!

2011-09-08T19:50:21.826+03:00

Ολο και πλησιάζει...η κρίσιμη ημερομηνία των δημοτικών εκλογών!!!
Εδώ...σας θέλω...φίλοι μου!!!
Τί κάνουμε σε αυτήν την περίπτωση!!!
ΘΕΛΩ ΒΟΗΘΕΙΑ!!!!!
Θέλω να ακούσω απόψεις...πολλές!!!
Ο καθένας τη δική του!!!
Γιατί εγώ είμαι σε μεγάαααλο δίλημμα!!!
Εχουμε δει...κανέναν αληθινό κομμουνιστή...αληθινό αναρχικό...αληθινό εθνικιστή...αληθινό ακροδεξιό...αληθινό σοσιαλιστή!?!
Γιατί μου λείπουν όλοι αυτοί...
Το δικό μου δίλημμα...ποιό είναι;;
Να πάω να ψηφίσω,να πάω να ρίξω λευκό,να πάω να ψηφίσω κάποιο κομματίδιο....τί να κάνω...;;;
Από τη μία το λευκό...εκφράζει την αποδοχή της διαδικασίας των εκλογών αλλά και την αδυναμία επιλογής υποψηφίου...δηλαδή απαξίωση των προσώπων-κομμάτων ΜΟΝΟ!!!
Από την άλλη το άκυρο... εκφράζει και αυτό,την απαξίωση του πολιτεύματος ή της διαδικασίας εκλογής,με παράλληλη όμως συμμόρφωση στο νόμο!!!
Η αποχή...εκφράζει την άρνηση της νομιμοποίησης των εκλογών δια της συμμετοχής,απαξιώνοντας το σχετικό νόμο...πλήρη αδιαφορία!!!
Η ευκαιριακή ψήφος σε κομματίδιο...απλή αντίδραση...όμως απαξιώνει την ίδια την έννοια της ψήφου...σχήμα οξύμωρο!!!
Τί κανω ...βρε παίδες!!!
Πείτε μου...
Οταν δε θεωρείς κανέναν κύριο και καμιά κυρία της βουλής...αξιόπιστο άτομο...όχι για κανένα άλλο λόγο...απλώς γιατί απλώς όσο ζω...20 περίπου χρόνια...μαθαίνω,ενημερώνομαι,ρωτάω,παρακολουθώ...και ξέρετε τί παρατηρώ...;;;
Το μόνο πράγμα που συμβαίνει...με διαφορετικό τρόπο...είναι ο τρόπος με τον οποίο θα ακουστούν τα ψέματα!!!
Τί κάνεις...σε αυτήν την περίπτωση...!?!
Δεν είναι άσχημο...να κυβερνάνε (βάσει των ισχυόντων)με ποσοστό νίκης επί ποσοστού ψηφισάντων...;;;
Δεν είναι άσχημο...να ψηφίζουμε με το σκεπτικό...''Το μη χείρον,βέλτιστον''!?!
Δεν είναι άσχημο...να γνωρίζουμε πως...''το παιχνίδι είναι στημένο και από πριν ξεπουλημένο''!?!
Δεν είναι άσχημο...να ψηφίζουμε κάποιους...για να μη βγουν οι άλλοι...!?!
Και από την άλλη...ΟΛΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ  ΜΑΣ ΞΕΚΙΝΑΝΕ...!!!!
Μία καθαρότητα,μία σταθερότητα,ένα ανόθευτο των απόψεων...κάτι...!!!
Ελεος!!!
Βοήθεια!!!
:(ΚΛΙΝΙΚΑ ΣΤΑΔΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΝΟΣ ΦΑΡΜΑΚΟΥ...(Μέρος β')

2010-11-15T14:40:26.091+02:00

Η διαδικασία κλινικής ανάπτυξης ενός φαρμάκου,εξελίσσεται σε 4 διακριτά στάδια:Φάση ΙΟι κλινικές μελέτες της φάσης Ι,πραγματοποιούνται σε μια μικρή ομάδα (20-30) υγιών εθελοντών με στόχο τον έλεγχο διαφόρων παραμέτρων.ΑσφάλειαΑνοχήΦαρμακοκινητικές ιδιότητεςΦαρμακοδυναμικές δράσειςΦάση ΙΙΟι μελέτες της φάσης ΙΙ,πραγματοποιούνται σε ομάδες ασθενών (100-300)και σχεδιάζονται έτσι,ώστε να ελέγξουν την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου στην κλινική κατάσταση για την οποία προορίζεται.Διευρύνονται επίσης οι μελέτες της φάσης Ι,ώστε να περιλάβουν κ ασθενείς εκτός από υγιείς εθελοντές.Συχνά στη φάση αυτή ελέγχεται το φάρμακο σε αρκετές διαφορετικές κλινικές κατηγορίες ασθενών (π.χ με κατάθλιψη,αγχώδεις διαταραχές,φοβίες...),ώστε να εντοπιστούν οι πιθανές θεραπευτικές ενδείξεις του νέου φαρμάκου καθώς και η δοσολογία που απαιτείται.Φάση ΙΙΙΟι μελέτες της φάσης ΙΙΙ είναι οι καθοριστικές,τυχαιοποιημένες,και ελεγχόμενα διπλές τυφλές κλινικές δοκιμές που συχνά είναι πολυκεντρικές ...γίνονται σε 1000-3000 ασθενείς και έχουν στόχο τη σύγκριση του νέου φαρμάκου με τα ήδη χρησιμοποιούμενα στην κλινική πράξη εναλλακτικά φάρμακα.Αυτές οι κλινικές δοκιμές είναι είναι εξαιρετικά δαπανηρές,δύσκολο να οργανωθούν και συχνά απαιτούν χρόνια για να συμπηρωθούν,ειδικά όταν η υπό έρευνα θεραπεία αποσκοπεί στην αναστολή της πορείας μιας χρόνιας νόσου.Δεν είναι σπάνιο ένα φάρμακο που φαινόταν πολύ αποτελεσματικό στη μικρή ομάδα ασθενών της φάσης ΙΙ να αποδειχθεί πολύ λιγότερο εντυπωσιακό με τα αυστηρότερα κριτήρια των κλινικών δοκιμών της φάσης ΙΙΙ,ειδικά όταν οι ρυθμιστικές αρχές απαιτούν το φάρμακο να εμφανίζει σαφή πλεονεκτήματα έναντι των ήδη διαθέσιμων θεραπειών.Στο τέλος της φάσης ΙΙΙ,ο φάκελος του φαρμάκου υποβάλλεται στην αρμόδια αρχή που θα χορηγήσει την άδεια κυκλοφορίας.Η αξιολόγηση από την αρμόδια αρχή συνήθως διαρκεί ένα ολόκληρο χρόνο  ή κ περισσότερο.Τελικά,τα 2/3 περίπου των αιτήσεων γίνονται δεκτές κ τα αντίστοιχα φάρμακα αποκτούν την άδεια κυκλοφορίας στην αγορά.Φάση ΙVΗ φάση αυτή αποτ[...]ΠΡΟΚΛΙΝΙΚΑ ΣΤΑΔΙΑ ΕΝΟΣ ΦΑΡΜΑΚΟΥ...(Μέρος α')

2010-11-15T14:42:27.823+02:00

Με την ανάπτυξη της φαρμακευτικής βιομηχανίας,από το τέλος του 19αι.,η ανακάλυψη νέων φαρμάκων χαρακτηρίζεται από υψηλή οργάνωση και επικέντρωση στους στόχους.
Η ανακάλυψη νέων φαρμάκων έχει μετατραπεί από έργο εφευρετικών κλινικών γιατρών σε αντικείμενο ειδικών επιστημόνων που προσλαμβάνονται ακριβώς γι'αυτό το σκοπό.
Στις μέρες μας,ο βασικός κορμός της σύγχρονης θεραπευτικής και φαρμακολογίας βασίζεται σε φάρμακα που αναπτύχθηκαν στα εργαστήρια φαρμακευτικών εταιρειών  χωρίς τα οποία,τόσο η θεραπευτική κλινική πράξη όσο και η επιστήμη της φαρμακολογίας θα 'χαν ελάχιστη μόνο από τη σημερινή τους ανάπτυξη.

Στόχος της προκλινικής ανάπτυξης ...είναι να εκπληρωθούν όλες οι προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούνται,προκειμένου μία νέα φαρμακευτική ουσία να θεωρηθεί έτοιμη,ώστε να δοκιμαστείγια 1η φορά στον άνθρωπο.
Οι διαδικασίες που ακολουθούν εμπίπτουν σε μία από τις 4 κατηγορίες:
Α)Φαρμακολογικός έλεγχος :προκειμένου να διαπιστωθεί αν το φάρμακο προκαλεί κάποια δυνητικά επικίνδυνη ή σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια.
Β)Προκαταρκτικός τοξικολογικός έλεγχος :για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο γονοτοξικότητας και να καθοριστεί η μέγιστη μη τοξική δόση του φαρμάκου.
Γ)Ελεγχος της φαρμακοκινητικής :που περιλαμβάνει μελέτη της απορρόφησης,του μεταβολισμού,της κατανομής και της απέκκρισης του φαρμάκου σε πειραματόζωα.(ADME studies)
Δ)Χημική και φαρμακευτική ανάπτυξη :για να αξιολογηθεί κατά πόσο είναι εφικτή η μαζική σύνθεση και απομόνωση καθαρής ουσίας,η σταθερότητά της σε διάφορες συνθήκες...

Πολλές από τις εργασίες της προκλινικής ανάπτυξης,ειδικά όσες σχετίζονται με την ασφάλεια του φαρμάκου,γίνονται ακολουθώντας τους κανόνες ενός επίσημου κώδικα που ονομάζεται Κώδικας Ορθής Εργαστηριακής Πρακτικής(GLP),ο οποίος καλύπτει πτυχές,όπως οι διαδικασίες τήρησης αρχείων,η ανάλυση δεδομένων,η ρύθμιση των μηχανημάτων,η εκπαίδευση του προσωπικού.
Στόχος του κώσικα αυτού είναι η ελαχιστοποίηση του ανθρώπινου σφάλματος και η διασφάλιση της αξιοπιστίας των στοιχείων που υποβάλλονται στους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Οι μισές περίπου από τις δοκιμαζόμενες ουσίες απορρίπτονται κατά τη διάρκεια της προκλινικής ανάπτυξης.
Για τις υπόλοιπες,ετοιμάζονται ένας λεπτομερής φάκελος και υποβάλλεται στην αρμόδια ρυθμιστική αρχή, MCA στη Μ.Βρετανία και FDA στην Αμερική,της οποίας η έγκριση είναι απαραίτητη,προκειμένου να αρχίσουν οι δοκιμασίες του φαρμάκου στον άνθρωπο.Η έγκριση αυτή δε δίνεται εύκολα και η ρυθμιστική αρχή μπορεί να αρνηθεί να χορηγήσει την άδεια ή  να απαιτήσει περισσότερο προκλινικό έλεγχο προκειμένου να τη χορηγήσει.

Στην επόμενη ανάρτηση θα έχουμε τα κλινικά στάδια ανάπτυξης...ενός φαρμάκου...ΣΤΙΓΜΕΣ...ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ!!!

2011-09-08T19:50:49.074+03:00

Παρατηρώντας γύρω μου,τις αναρίθμητες καταστροφές που λαμβάνουν χώρα τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ολόκληρο τον πλανήτη,από Βορρά προς Νότο και από Δύση προς Ανατολή,σκέφτομαι τα εξής:
1) Πολλοί από μας έχουν εναποθέσει τις τύχες τους στα χέρια ενός καλού θεού που βρίσκεται στον ουρανό και που φροντίζει για όλα,και έτσι έχουν ''αυτο-απαλλαγή''από κάθε ευθύνη ατομική...
2)Πολλοί από μας έχουν ένα δικό τους θεό-την τεχνολογία-η οποία θα τους σώσει όταν χρειαστεί.

Και στις δύο αυτές σκέψεις,βλέπω μια ''μετάθεση'' ευθυνών σε μία υπερδύναμη.
Που σημαίνει ότι η συνείδησή μας έχει διαστρεβλωθεί και έχει εκμηδενιστεί.
Και αυτό πήρε πολλά χρόνια...ώστε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο...και τώρα το ταξίδι δεν έχει επιστροφή.
Μια αναδάσωση,μερικά αντιπλημμυρικά έργα...δεν είναι η λύση του προβλήματος,αλλά μια μετάθεση του προβλήματος σε μία νέα καταστροφή.
Η αλήθεια είναι...πως η κατάντια μας έφτασε σε σημείο...όπου δεν έχουμε τη δυνατότητα να απολαμβάνουμε το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε,συνεπώς δεν μπορούμε να προστατέψουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς μας!!
Oλο και τα βήματα είναι δειλά,όλο και τα προβλήματα δεν υποχωρούν,οι συγκρούσεις γίνονται ολοένα και εντονότερες και οι ισορροπίες δεν αποκαθίστανται...δυστυχώς!
Τίποτα...αν δεν καταλάβουμε πως από δω και πέρα...πρέπει να γίνουμε ''σπασικλάκια'' και ''φλωράκια'' κυριολεκτικά απέναντι σε σχέδιο και χάραξη περιβαλλοντικής πολιτικής καθώς και σε σχεδιασμούς προγραμμάτων περιβαλλοντικής προστασίας...(αλλά όχι λόγια του αέρα...φυσικά...),τότε και μόνο τότε θα μπορέσουμε στο ελάχιστο να αντιστρέψουμε αυτό που έρχεται καταπάνω μας γεμάτο μένος και που το βλέπουμε να μας καταπνίγει!!
Ολα τα άλλα τα ακούω βερεσέ...κοινωνικές ανησυχίες,κοινωνικές αντιδράσεις των πολιτών...λόγια...λόγια...λόγια!!!
Πρωτοβουλία και ευθύνη,ίσως αυτά τα στοιχεία μας κάνουν να αλλαξοπιστήσουμε!!!!

Τέλος,θα μου πείτε...
καλά...''η ανθρωπότητα εξελίσσεται τεχνολογικά και έχει κάνει πολλά μεγάλα πιτεύγματα''.
Ναι...αλλά...για τη φύση και για το περιβάλλον,δυστυχώς δεν είναι η τεχνολογική πρόοδος αυτό που μετράει σαν εξέλιξη!!
Η τεχνολογική πρόοδος θεωρείτα ως εξέλιξη,όταν συνοδεύεται και από την αντίστοιχη εξέλιξη των συνειδήσεων!!!ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ...

2010-11-15T14:47:55.575+02:00

Μιας και οι περισσότεροι βρισκόμαστε ακόμα σε διακοπές...μακριά από την Αθήνα,σε κάποιο εξοχικό,σε κάποιο χωριό,σε κάποιο νησί,σε κάποια παραλία...καλό είναι να πούμε λίγα χρήσιμα πράγματα για το πως πρέπει να έχουμε φτιάξει ένα ''κινητό'' φαρμακείο για τις διακοπές μας!!!Κατ'αρχήν πως θα το φτιάξουμε μόνοι μας....Πολύ απλό!!!Παίρνουμε ένα τάπερ τροφίμων,διαστάσεων 40Χ20Χ15 cm,να κλείνει αεροστεγώς.Να είναι γερό και στεγανό,ώστε να το παίρνουμε μαζί μας και σε ταξίδια με σκάφος,καράβι κλπ.Με μία κόκκινη μονωτική ταινία σχηματίζουμε ένα σταυρό στο καπάκι του,γράφουμε τη λέξη ''ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ''με ανεξίτηλο μαρκαδόρο....και είναι ετοιμο!!!Να δούμε τώρα τί πρέπει να βάλουμε μέσα...ώστε να φανεί πραγματικά χρήσιμο για τις διακοπές μας.Αρχικά,να μην ξεχάσουμε να πάρουμε μαζί μας τα φάρμακα της συνηθισμένης φαρμακευτικής αγωγής που τυχόν ακολουθούμε.Για τσιμπήματα εντόμων-ψαριών....Fenistil Gel ή Fucicort Creme ή Stick Αμμωνίας.Αν πάρετε μαζί σας Atarax ταμπλέτες...ΠΡΟΣΟΧΗ....ΟΧΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΛΚΟΟΛ!!!Προκαλεί υπνηλία!!!Για ηλίαση...Primperan σιρόπι ή Vertigo Vomex Caps και αντιπυρετικά.Για εγκαύματα και ηλιακά εγκαύματα...  Fucicort Creme ΠΡΟΣΟΧΗ!!!Για να αποφύγουμε την ηλίαση κ τα ηλιακά εγκαύματα,πρέπει να έχουμε αντιηλιακή κρέμα υψηλού δείκτη προστασίας,ανοιχτόχρωμα ρούχα και καπέλο!!!Για εμετό,ναυτία και ξεμέθυσμα...   Primperan σιρόπι ή ταμπλέτες ή Vertigo Vomex κάψουλες.(κάποια δραμαμίνη)Για πόνο,πυρετό...  Depon ή Panadol  ή PonstanΓια έντονους πόνους της μέσης...Mesulid Για πονόδοντο...  Νiflamol κάψουλες ή Depon ή Panadol ή PonstanΓια αλλεργικούς...  Solu Cortet 500 mg αμπούλες-Κορτιζόνη  ή Anapen αμπούλες.(Ετοιμο σκεύασμα αδρεναλίνης εύκολης υποδόριας χορήγησης)!!!Για διάρροια...Imodium  ή  Ercefuril ταμπλέτεςΓια κοιλιακούς πόνους,σπασμούς...Buscopan Plus ταμπλέτες.Για τραυματισμούς...  Οξυζενέ και γάζες για καθαρισμόΑιμοστατικό Spray Pulvo-47  ή Betadine Solution για αντισηπτικόHansaplast ή γάζα Fucidin για το κλείσιμο της πληγήςΕλαστικό επίδεσμο ή ρολό Leucoplast για το δέσιμο της πληγής.Τέλος,απαραίτητο να υπάρχουν στο φαρμακείο μας...     Ψαλιδάκι,θερ[...]ΦΑΡΜΑΚΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ...(διαχείριση σχέσης φαρμάκου-διατροφής)

2010-07-03T21:13:22.616+03:00

Η παραπάνω εικόνα,αν και δε φαίνεται καλά,είναι από εξώφυλλο ενός βιβλίου ''Φαρμακοδιατροφική'' του κ.Μανώλη Μιτάκη.
Είναι ένα  πολύ χρήσιμο βιβλίο!
Το περιεχόμενό του έχει να κάνει με τα εξής ερωτήματα:
''H διατροφή εχθρός ή σύμμαχος στη φαρμακοθεραπεία:Τί επιτρέπεται,τί άπαγορεύεται να τρώει ο ασθενής όταν παίρνει ένα φάρμακο, πότε να παίρνει το φάρμακο σε σχέση με τα γεύματα;Τί δίαιτα πρέπει να να ακολουθήσει για την πάθηση για την οποία χρησιμοποιείται το φάρμακό του;Ποιά τρόφιμα επιδεινώνουν την πάθηση για την οποία δίνεται το φάρμακό του...και άλλα πολλά!!!
Είναι ένα βιβλίο όπου γνωρίζουμε και προτείνουμε τη διατροφή που μεγιστοποιεί την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των φαρμάκων!
Εχει να κάνει με τις διατροφικές μας συνήθειες και τη φαρμακευτική αγωγή.
Φαρμακοδιατροφική...θα μπορούσα να πω είναι και ένας κλάδος που με ενδιαφέρει πολύ...
Γενικότερα,ο ασθενής θα πρέπει να είναι ενήμερος για διατροφικές συνήθειες που πρέπει ο εκπαιδευόμενοςνα αναπτύξει,ώστε άσχετα με τη λήψη ή όχι φαρμάκων,να βελτιώνει την υγεία του με φυσικό τρόπο ή τουλάχιστον να μην την επιδεινώνει.
Η ιδιοσυγκρασία μας σαν λαός και η ''φαρμακευτική'' κουλτούρα μας,μας κάνει να οδηγούμαστε σε αλόγιστη χρήση φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων...
Η λήψη φαρμάκων έχει θετική ή αρνητική σχέση με τις διατροφικές μας συνήθειες,πολλές δε εκ των οποίων δεν είναι απόλυτα κατανοητές από τον ασθενή.
Πρέπει το αναγνωστικό κοινό να γνωρίζει ότι το ΦΑΡΜΑΚΟ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ!
Η χορηγούμενη τροφή είναι σε θέση να αλληλεπιδράσει με το προς λήψη φάρμακο,τόσο σε επίπεδο συνέργειας όσο και σε επίπεδο ανταγωνισμού,με αποτέλεσμα να αλλοιωθεί το φαρμακοδυναμικό προφίλ του ιδιοσκευάσματος,έχοντας ως επακόλουθο,το αναμενόμενο αποτέλεσμα να 'ναι είτε θετικά είτε αρνητικά δυσανάλογο προς το αναμενόμενο και επιθυμό από τον ιατρό!
Είναι άκρως αναγκαίο,να μην αρκούμαστε μόνο στην ιατρική  οδηγία με απλή αναφορά στη χρονική λήψη του φαρμάκου,αλλά και στις ιδιαιτερότητες που μπορεί να εμπεριέχει το συγκεκριμένο φάρμακο.Οπως εαν είναι επιτρεπτό εως και επιβεβλημένο να λαμβάνεται με κάποιες τροφές που θα βοηθήσουν την εν γένει αποτελεσματικότητά του,ή τη δια ροπάλου αποφυγή διαφόρων τροφών.

(Και ένα τραγουδάκι...που πολύ μου αρέσει....!!!)
.Συνταγές μαγειρικής...ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ...

2011-09-08T19:52:50.307+03:00

Γράφω αυτό το κειμενάκι,σήμερα και το αφιερώνω σε όλους τους ''φίλους''-που θέλουν να είναι εκπρόσωποι  των παρατάξεων του τμήματός μου!Καθώς πήγαινα να δώσω ένα μάθημα,είχα μια συζήτηση με έναν πρωτεργάτη..που με στενοχώρησε πολύ καθώς κατάλαβα τον τρόπο  πολλών απ'αυτών, να περνάνε μαθήματα και να έχουν και θράσσος(γιατί περι θράσσους πρόκειται να περνάνε έτσι...χωρίς καμία κούραση μαθήματα...και άλλοι που λιώνουν,να παίρνουν ένα 5 ή να κάνουν μια φιλότιμη προσπάθεια...και να σου λένε...''εμ...δεν έχεις φανεί πουθενά''Γιατί αυτοί,δεν θα κουραστούν να βγουν στον επαγγελματικό στίβο...τα έχουν έτοιμα...Ενα κωλόχαρτο θα πάρουν και τελείωσε...ΟΧΙ...ΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΑ Ο,ΤΙ ΚΑΝΩ.!!!ΔΕΝ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ...!!!ΔΕΝ ΣΑΣ ΚΑΝΩ ΤΗΝ ΧΑΡΗ!!!Την αφιερώνω...  Σκοπός κάθε παράταξης,είναι να μαζέψει όσο περισσότερα νέα μέλη,και όχι απλά νέους ψηφοφόρους.Η εύκολη λεία είναι...αυτών των νέων φοιτητών!Πώς λειτουργούν οι παρατάξεις Στην είσοδο των τμημάτων,στήνονται πρόχειρα πάγκοι από παλαιότερους φοιτητές,που ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΩΣ και ΑΥΤΟΒΟΥΛΩΣ θα προσφέρουν κάθε δυνατή βοήθεια.Αυτά είναι τα πρώτα άτομα,που ο νεοφερμένος θα συναντήσει,θα τους συμπαθήσει και θα τους θεωρήσει φίλους!Υστερα,η πρώτη παράταξη κάθε σχολής,μπαινοβγαίνει στις γραμματείες των τμημάτων ελεύθερα και με την έγκριση πάντα των τελευταίων,συγκεντρώνουν όλα τα στοιχεία για τον κάθε νέο φοιτητή(πρωτάρη).Οταν είναι έτοιμη η λίστα,αρχίζει το παιχνίδι...Κάποιοι ''καλοθελητές'' αναλαμβάνουν να τηλεφωνήσουν στα ονόματα της λίστας,με πρόφαση κάποια πληροφορία του τύπου''πότε αρχίζουν τα μαθήματα''.Στη συνέχεια αναλαμβάνουν το πέρας και άλλων ''καλών πράξεων''...όπως:Nα βγάλουν στους νέους βεβαιώσεις,να μοιράσουν τα πάσο,να δώσουν προγράμματα σπουδών,να βρουν θέματα και SOS για τις εξετάσεις...και το παιχνίδι καλά κρατεί...Οταν τελειώσουν οι εγγραφές και αρχίσουν τα μαθήματα,εκεί συνεχίζουνε να βλέπουμε το καλό πρόσωπο των φοιτητικών παρατάξεων...που νοιάζονται για τους φοιτητές.Οι φοιτητικές παρατάξ[...]ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ,ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ,ΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ...ΚΑΡΚΙΝΟΣ

2010-06-11T19:45:18.934+03:00

Τα περισσότερα από τα γνωστά χημικά καρκινογόνα βρίσκονται υπό τη μορφή προδρόμων ουσιών,που ονομάζονται προκαρκινογόνα (procarcinogens) και για να δράσουν απαιτείται η μεταβολική ενεργοποίησή τους,η μετατροπή τους δηλαδή σε δραστικά καρκινογόνα με τη δράση ειδικών ενζύμων,οπότε δρουν στο DNA και προκαλούν μετάλλαξη.Συνήθως δεν προκαλούν την εμφάνιση νεοπλασίας στο σημείο της εφαρμογής τους,αλλά στον ιστό στον οποίο μπορεί να είναι απομακρυσμένος από το σημείο εφαμογής του προκαρκινογόνου.Διατροφή:Πολλά καρκινογόνα αποτελούν φυσικά συστατικά των τροφίμων,όπως η σαφρόλη(στο μαύρο πιπέρι),η ισοσαφρόλη,μεθυλοευγενόλη(συστατικό του αιθέρ.ελαίου βασιλικού)και άλλες αρωματικές ουσίες,για τις οποίες βρέθηκε ότι προκαλούν καρκίνο του ήπατος στους επίμυες.Καρκινογόνες επίσης ενώσεις αποτελούν φυσική ρύπανση των τροφίμων,όπως είναι οι μυκοτοξίνες και τα αντιβιοτικά.Οι μυκοτοξίνες παράγονται από το μύκητα Αspergillus flavus και από άλλους μύκητες που παράγουν τις αφλατοξίνες Β1,Β2,G1,και G2 και που αναπτύσσονται σε ξηρούς καρπούς,σε τυριά,σε σιτηρά,σε φρούτα σε κατάλληλες συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας.Από τις μυκοτοξίνες,περισσότερο καρκινογόνος είναι η Β1,η οποία όταν προσλαμβάνεται με την τροφή προκαλεί καρκίνο του ήπατος,ακόμη και σε πολύ μικρές δόσεις,της τάξεως των ppb. δείτε και αυτό Υπο ορισμένες συνθήκες η αφλατοξίνη B1 ασκεί την καρκινογόνο δράση της στους νεφρούς και στο έντερο.Επιστημονικά,η καρκινογόνος δράση των αφλατοξινών εξαρτάται από την ύπαρξη δ.δ στο φουρανικό τμήμα του μορίου,ο τελικός δε μεταβολίτης των διαφόρων αφλατοξινών είναι ένα εποξείδιο που αντιδρά με το DNA.Σε μερικές χώρες της Αφρικής και της Ασίας,όπου τα βασικά είδη διατροφής ρυπαίνονται από υψηλές συγκεντρώσεις αφλατοξινών,της τάξεως των ppm,ο καρκίνος του ήπατος αποτελεί το σπουδαιότερο είδος καρκίνου.Στις περιοχές αυτές όμως ενδημεί και η ηπατίτιδα Β,πιθανολογείται δε οτι είναι δυνατό να υπάρχει συνέργεια μεταξύ του αντι[...]17 ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΚΟΛΠΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ...

2010-07-24T14:39:12.229+03:00

1. Εάν σας γαργαλάει ο λαιμός σας, ξύστε το αυτί σαςΈνας έξυπνος τρόπος για να απαλλαγείτε από το γαργαλητό που νιώθετε στο λαιμό σας είναι να ξύσετε το αυτί σας. «Όταν διεγείρονται τα νεύρα που υπάρχουν στο αυτί, προκαλείται μία αντανάκλαση στο λαιμό, που μπορεί να προκαλέσει σπασμούς στον μυ,» αναφέρει ο Δρ. Scott Schaffer, πρόεδρος του Κέντρου Ωτορινολαρυγγολογίας στο Γκίμπσμπορο του Νιού Τζέρσεϊ. «Ο σπασμός ανακουφίζει από το γαργαλητό.»2. Αποκτήστε υπερηχητική ακοήΕάν βρίσκεστε σε ένα μέρος με θόρυβο και δυσκολεύεστε να ακούσετε τον συνομιλητή σας, ο οποίος μιλάει ψιθυριστά, τότε σκύψτε προς το μέρος του με το δεξί σας αυτί.Το δεξί αυτί έχει την ικανότητα να ακολουθεί τους γρήγορους ρυθμούς του λόγου, σύμφωνα με ερευνητές της Ιατρικής Σχολής David Geffen του UCLA. Εάν, από την άλλη, προσπαθείτε να αναγνωρίσετε το τραγούδι που παίζει χαμηλά σε έναν χώρο, τότε προβάλετε το αριστερό σας αυτί προς τον ήχο. Το αριστερό αυτί έχει την ικανότητα να ξεχωρίζει ευκολότερα τους μουσικούς τόνους.3. Απαλλαγείτε από τον πόνο!Γερμανοί ερευνητές ανακάλυψαν πως εάν βήχουμε κατά τη διάρκεια μιας ένεσης, μειώνεται ο πόνος από το τσίμπημα της βελόνας. Σύμφωνα με τον Taras Usichenko, συγγραφέα μίας μελέτης πάνω σε αυτό το φαινόμενο, το κόλπο προκαλεί μία ξαφνική, προσωρινή αύξηση της πίεσης στο στήθος και το νωτιαίο σωλήνα, αναστέλλοντας τις δομές που προκαλούν πόνο στο νωτιαίο μυελό.4. Καθαρίστε τη βουλωμένη μύτη σαςΞεχάστε τα αποσυμφορητικά μύτης. Ένας ευκολότερος, γρηγορότερος και οικονομικότερος τρόπος για να ανακουφίσετε την πίεση της ρινικής κοιλότητας είναι να τοποθετήσετε τη γλώσσα σας στον ουρανίσκο και στη συνέχεια να πιέσετε με το δάχτυλό σας ανάμεσα στα φρύδια. Αυτό [...]FOOD FOR THOUGHT...(ΓΙΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ)!!!

2010-05-26T11:53:22.355+03:00

ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ (Γ.Τ.Τ) ή ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ...Τα τελευταία χρόνια,πολλά ακούγονται και γράφονται σχετικά με τα μεταλλαγμένα.Γενικότερα,σχετίζονται με θέματα επιστημονικά,τεχνολογικά,περιβαλλοντικά,κοινωνικά,ηθικά,οικονομικά και πολιτικά.Τί είναι τα Γ.Τ.Τ ;Ενας γνωστός ορισμός των Γ.Τ.Τ: προέρχονται ή περιέχουν συστατικά που παρασκευάζονται από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.Η γενετική τροποποίηση ενός οργανισμού συνίσταται στην εισαγωγή γενετικού υλικού σ'αυτόν,τέτοιου που του προσδίδει διαφορετικές ιδιότητες,όπως ανθεκτικότητα σε φυσικές απειλές ή βελτίωση των οργανοληπτικών του ιδιοτήτων.Σημείωση:Τα γονίδια αλλάζουν καθημερινά με τη διαδικασία της φυσικής μετάλλαξης και του γενετικού ανασυνδυασμού,δημιουργώντας τελικά νέες βιολογικές ποικιλίες.Οι άνθρωποι εκμεταλλεύονται τη μετακίνηση γονιδίων,χρησιμοποιώντας εκτεταμένες διασταυρώσεις και τεχνητές επιλογής,προκειμένου να δημιουργήσουν πολλούς συνδυασμούς.Το DNA δεν υπήρξε ποτέ ''στατικό'' είτε φυσικά,είτε στα χέρια των ανθρώπων.Η γενετική τροποποίηση επιτρέπει σε συγκεκριμένα γονίδια να ταυτοποιηθούν,να απομονωθούν,να αντιγραφούν και να εισαχθούν σε άλλους οργανισμούς με περισσότερο άμεσες και ελεγχόμενες διαδικασίες.Η γενετική τροποποίηση διαφέρει από το συμβατικό πολλαπλασιασμό στο οτι επιτρέπει τη μεταφορά γονιδίων μεταξύ των ειδών.Δεν θα καταναλωθούμε στο να εξηγήσουμε πως γίνεται αναλυτικά η γενετική τροποποίηση(δεν ενδιαφέρει τόσο),όσο θα εστιάσουμε σε πιο χρηστικές ειδήσεις.Χρήσεις των Γ.Τ.ΤΤα πρώτα ΓΤΤ χρησιμοποιήθηκαν στις ΗΠΑ το 1983 και ήταν δενδρύλλια καπνού,ιδιαίτερα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.Στις μέρες μας εκατομμύρια στρεμμάτων,καλλιεργούνται με γενετικά τροποποιημένα φυτά,όπως σόγια,καλαμπόκι,βαμβάκι,πατάτες,ντομάτες...Υπάρχει μια σειρά καλλιεργειών που βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο.Πρόκειται για μπανάνες που θα μπορούν να παράγουν εμβόλια για [...]''ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ...ΜΕ ΜΙΑ ΒΑΛΙΤΣΑ ΣΤΟ ΧΕΡΙ...''

2011-09-08T19:54:06.460+03:00

Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές κρατούν μια βαλίτσα,γεμάτη ιδέες και βιβλία.Κάτι τετράδια με γραμμένες σημειώσεις μαθητών που τα έχουν για διόρθωση...Περπατάνε μια ολόκληρη ζωή,μεταφέροντας μια βαλίτσα.Εχουν μέσα,εδώ και χρόνια,τα εργαλεία της γνώσης που απευθύνονται σε μια νέα γενιά.Ισως,απέχουν ήδη 4 δεκαετίες από την ηλικία των νεαρών μαθητών τους.Σκέφτονται καμιά φορά(με σκωπτική πάντως διάθεση) πως η βαλίτσα που κουβαλούν στο χέρι,μοιάζει με εκείνη των ''προφεσσόρων'' γιατρών...,που μέσα μεταφέρουν τα αναγκαία εργαλεία,που'ναι χρήσιμα για μια πρώτη διάγνωση πασχόντων!Και ιδιαίτερα σε περιπτώσεις σοβαρές και επείγουσες.Μήπως όμως έτσι είναι τα πράγματα και οι δάσκαλοι μοιάζουν με ΄΄γιατρούς του πνεύματος΄΄ ;;;Δεν ξέρουν,αν αυτό συμβαίνει.Αν όμως έτσι έχουν τα πράγματα,να το αποδεικνύουν με την καθημερινή τους πρακτική.Συλλογίζομαι συχνά,τί από τα δύο θα πρέπει ο καθηγητής να περιμένει:''Να φυτέψει το σπόρο σωστά,ή να αναμένει να χαρεί τη βλάστηση και την καρποφορία;''Στην περίπτωση αυτή,η βαλίτσα τους θα μπορούσε να είναι και σπορέας,σαν αυτό που χρησιμοποιούν οι γεωργοί,τότε που αυλακώνοντας βαθειά τη γη,αρχίζουν τα φυτέματα.Ανοίγουν τη βαλίτσα τους προσεκτικά και κοιτάζουν μέσα το βαθμολόγιο.Σε άλλες εποχές το αντικείμενο αυτό φάνταζε ανάλογα εφιάλτης αποτρόπαιος ή αντικείμενο χρήσιμο.Για το μαθητή είναι ένα σκιάχτρο,που τον φόβιζε μόνο η σκόπιμη προβολή της θέας του και κείνη η προστακτική ''Γεωργιάδη παιδί μου,λέγε μάθημα!!!''Απ'την άλλη,για τον καθηγητή μια έμμεση μορφή άσκησης επιβολής και καταπίεσης στο μαθητή της τάξης.Τί είναι τελικά το βαθμολόγιο;;Ανάλογα,,ένα κάτι ή ένα τίποτα.Αν εκεί σημειώνει την αριθμητική αποτίμηση της ικανότητας του μαθητή,είναι απλά ένας δείκτης.Λίγο ή ελάχιστο χρήσιμος..''Τί βαθμολογάς καλέ μου δάσκαλε;;;''''Το 20 του ήθους ή το 20 του μυαλού;;Το maximum της αδιαφορίας και απάθειας ή το 10 της φιλότιμης προσπάθειας που κατέβαλλε μ[...]