Subscribe: Kristiansand Zoologiske Forening
http://zoologisk.blogspot.com/feeds/posts/default
Added By: Feedage Forager Feedage Grade B rated
Language: Norwegian
Tags:
agder naturmuseum  andre  asbjørn lie  asbjørn  bli med  bli  blir  hvor  inn  kristiansand  med  også    seg    ved 
Rate this Feed
Rate this feedRate this feedRate this feedRate this feedRate this feed
Rate this feed 1 starRate this feed 2 starRate this feed 3 starRate this feed 4 starRate this feed 5 star

Comments (0)

Feed Details and Statistics Feed Statistics
Preview: Kristiansand Zoologiske Forening

Norsk Zoologisk Forening Sørlandsavdelingen

Updated: 2018-01-10T11:40:47.321+01:00

 Velkommen til årsmøte og rekefest 23/1

2018-01-10T11:40:47.481+01:00Årsmøte! Et traurig men nødvendig innslag i alle foreninger med sine statutter i behold. Vi letter byrden ved å minimalisere ”dei faste påstane” (årsberetning, regnskap, valg) til et absolutt minimum, mens plass til bespisning (Pandalus borealiswith friends), sludring og ikke minst - årskavalkade i Hilde Skiffards regi gis hensynsløs stor plass! Som vanlig BINDENDE PÅMELDING 1 uke før, og som vanlig er antakelig antall påmeldte akkurat ½ av de som faktisk kommer og forventer at de er regnet med… Vi sees uansett! PS. Påmelding kan skje til Tor K, sms 952 44 812.


ÅRSMØTE FOR 2017
Norsk Zoologisk Forening, Sørlandsavdelingen
(Stiftet 7. februar 1964)
Avholdes etter beste evne på Agder naturmuseum den 23 januar 2018 kl 18.30
DAGSORDEN
 • Åpning & velkommen v/bobestyreren
 • Valg av referent + valg av tellekorps; utpeking av frivillige
 • Årsberetning v/ bobestyreren
 • Regnskap/revisjon og sektens økonomiske tilstand v/ Bjørn Vidar Olsson
 • Rapport fra skjøtselsgruppa for 2017 og tanker om veien videre v/ Asbjørn Lie
 • Foreningshyttene!
 • Snikkedalen v/ Bjørn Vidar Olsson
 • Østre Randøya v/Hilde Skiffard
 • Sladder fra hovedforeningen v/Asbjørn Lie
 • Valg v/ Gisle Skancke og Carl Erik Kilander
 • Eventuelt
 • Årskavalkade - zoologiske berettelser fra 2017 ved Hilde Skiffard!
bevertning - reiks!Zoologisk helg og julemiddag med NZF helga 8.-10. desember 2017

2017-11-24T11:34:11.422+01:00

Helga 8.-10. desember blir det "zoologisk helg" et samarbeid mellom hovedforeningen og Sørlandsavdelingen. Per Ole Syvertsen (leder) og Jan Stenløkk (styremedlem) kommer på besøk. Vi har leid et hus i Rislevika på Flekkerøya som base for begivenheten.

Hensikten å få til årlige arrangementer som er åpne for alle medlemmene av NZF. Vi starter opp i Kristiansand hvor vi kanskje har det mest aktive lokallaget i landet. Vi ser for oss liknende samlinger andre steder i landet i framtida, enten ved at vi besøker et lokallag eller velger et interessant tema eller område for ei samling. Dette blir et pilotprosjekt - og en god anledning til å diskutere hva vi vil med NZF.

Vi har i utgangspunket ikke noe fast program for treffet. Ideen er at vi som blir med bidrar med aktiviteter. Vi har allerede samlet en liten gjeng som vil bli med, og et foredrag om kysttorsk er allerede meldt inn fra Ann-Elin Synnes (lokalstyret) - og vi har utfordret de andre deltagerne til å ta med bilder på en harddisk, eller andre aktiviteter.

Vi har tenkt å fokusere på det marine, så det er aktuelt med strandnottrekk og kikke på livet i fjæra. Vi skriver desember så værforholdene spiller jo inn.

Det nærmer seg jul og vi satser på en felles middag på kvelden (pinnekjøtt).

Det er begrenset med plass i Rislevika, og vi vet ikke hvor mange vi blir - så gi en rask tilbakemelding - er interessen stor så vi kan vurdere andre lokaler for middagen!

Foto: Kristoffer Bøhn

Vi vet enda ikke om det blir med dykkere - men fokus blir på det marine, med Ann-Elin som skal holde foredrag om kysttorsk. 

Kanskje en ekte kysttorsk fra et strandnottrekk vi hadde i 2016 på Kvarenes. Foto Asbjørn Lie.

Påmelding så snart som mulig til Asbjørn Lie, e-post: asbjorn.lie@uia.no eller som SMS til 97064081.

Veldig hyggelig hvis du blir med, men vær tidlig ute hvis du vil sikre deg plass!

Asbjørn
VIKTIG ENDRING PÅ ZOOLOGISK FOREDRAG TIRSDAG 21. NOVEMBER! Kim Halvorsens foredrag om leppefisk starter allerede kl 18.00!!!

2017-11-17T14:50:53.310+01:00

På grunn av travel forskerhverdag og avreise til Bergen, så blir Kim Halvorsen foredrag flyttet frem til kl. 18.00, og det betyr OPPSTART kl 18.00, så vær gjerne på plass litt før det;  klokken 19.15 må nemlig Kim være ute av døren!!Vi ser uansett veldig frem til høstens fag-foredrag nå tirsdag 21. november - hvor vi får besøk av forsker Kim Halvorsen fra Havforskningsinstituttet for å snakke om en gruppe fisk som nok føler de har fått ufortjent oppmerksomhet på seg, nemlig leppefiskene! Dette er trutmunnede kvikkasser som piler rundt i tangbeltet! Nå på tirsdag skal vi stifte bedre kjennskap med leppefiskene våre - og ikke minst de særhetene denne gruppen har hva gjelder kjønnsliv og andre unevneligheter....Bildet under viser en grønngylt som heltmodig forsvarer reiret sitt mot en veldig mye større forsker! (foto Tonje K. Sørdalen). Leppefiskene fanges i ruser (foto under), og innimellom er det å være forsker og bedrive feltarbeid i skjærgården en helt grei tilværelse!  Leppefiskene høstes nå ganske hensynsløst for bruk som luseplukkere i oppdrettsmerdene, og få vet hva dette medfører på økosystemet de hentes ut fra. Bildet under viser et knippe grønngylt som frivillig har meldt seg til forskningsmessig innsats (foto Tonje K. Sørdalen). Sakset fra programmet:Leppefisk! De siste årene har Sørlandsavdelingen hatt stadig større fokus på marin biologi og hva-lever-i-tangen –foredrag. Disse har vært dødspoppis, og vi fortsetter dette med et faglig dypdykk inn i en gruppe som alle har vært borte i og nesten ingen vet noe om; hvordan lever leppefiskene våre, bergnebb, rødnebb & blåstål, berggylte, grøngylte og disse andre rare, og hva skjer når millioner av disse tas ut av tangområdene nede hos oss og ferjes til vestlandet for å plukke lus på laksen? Har vi igjen startet et stort økologisk eksperiment med lukkede øyne? Forsker Kim Halvorsen ved Havforskningsinstituttets stasjon på Flødevigen har konsentrert seg om grøngylt, en av de mest eksotiske av leppefiskene hva gjelder levevis og ikke minst kjønnsliv, og den arten som nå mer enn noen fiskes intensivt for bruk i lakselusbekjempelsen. Velkommen til marint møte tett opptil forskningsfronten![...]Kortreiste foredrag! - fotogløtt inn i medlemmenes naturhverdag! Vel møtt tirsdag 17. oktober kl 18.30 på Agder Naturmuseum!

2017-10-16T12:55:39.511+02:00

Yessyess, da er det altså tid for første innemøte etter sommeren, og vi starter med Nils Arnt Nilsens oppfinnelse; Kortreiste Foredrag!  ... og hva det er? - her kommer forklaringen - uhøytidelig sakset fra  programmet; Kortreiste foredrag! Zoologisk forenings medlemmer er notorisk kjent for sine besøk i hi & hytte, og det er ikke den bever eller grevling her i distriktet som ikke besidder berettiget frykt for å få en telelinse stukket opp i trynet ved første forsøk på å bevege seg ut av hulen. En positiv bivirkning av denne frykten er at foreningens medlemmer har sikret seg terrabytes av spennende naturopplevelser som nå er rekende rundt i diverse skyer. Ikveld tar vi et lite dykk inn i skyene, og ber noen av våre mest aktive kamerister vise oss fra siste års naturopplevelser; Bjørn Vidar Olsson, Arvid Anthonsen, Hilde Skiffard, Asbjørn Lie, Lilian Tveit og Arvid Kvarenes åpner noen av dørene til naturens mange gilde rom for spennende gløtt!  Noen smågløtt fra Bjørn Vidar sine eskapader;... og så noen gløtt fra vår snikende feltfotograf Arvid Anthonsen - og de som ikke vet hva skrikhalsen på nederste bildet heter vil bli ilagt 50% økt medlemskontingent...[...]Høstprogrammet er klart

2017-09-07T22:56:57.758+02:00

Sørlandsavdelingens styre har lagt planene for høst og første del av kommende vinter. Se vårt spennende program ved å trykke på "Program høst 2017"i høyrekolonna.Tigerorm i Skylleviga, Flekkerøy

2017-08-24T22:32:04.767+02:00

Søndag 20. august var vi ute og snorklet litt på utsiden av steinkanten i Skylleviga på Flekkerøy. Store stimer med småfisk, litt krabbe, en tangnål, en stor berggylt og litt forskjellig annet. Og denne raringen, som vi har funnet ut må være en tigerorm: Den ble funnet på ca 80 cm dyp, på ett av vannrørene som går utover. Det latinske navnet er Prostheceraus vittatus, og i ordenen den tilhører, Polycladia, er det mange flotte og fargerike arter. Her er noe av det andre vi så, bilde nr 3 har en krabbe i seg. Men da trenger du stor skjerm! :-D : [...]Fuglesangtur i morgen!

2017-05-29T12:42:34.620+02:00

Vi minner om fuglesangtur i morgen kl. 18.00. Vel møtt ved "Kjettingen" i Sørlandsparken! Sakset fra programmet:


Fuglesang! Et lavterskeltilbud for alle som vil ha en herlig, rolig, lærerik, lokal, hyggelig, passe lang, passe kort, passe varm tur ut i vårskogene for å høre hvem som synger i buskene! Vi treffes (bombe!) ved ”kjettingen” på starten av turstien opp til Nygård nederst i Sørlandsparken Kl 18.00. (kjøreanvisning: fra kristiansand, sving av E18 i Timeneskrysset mot Sørlandsparken. Sving så 2. vei til høyre (det er i bunnen av bakken) og hold til høyre i lang sving. Når du etter 400m får avkjørsel til gruslagt parkeringsplass inn til venstre; sving inn og begynn å speide etter en uryddig gjeng mennesker med dominerende olivengrønt antrekk, kikkert, varierende hodeplagg og forvirret blikk. Parker bilen, smil, og nærm deg dem forsiktig, mot vinden selvsagt. Lykke til! Årsmøte for Zoologisk Forening - Hovedforening. Randøya i Kristiansand 28-30 april 2017 (oppd.17/4 med rutetab. og kart)

2017-04-17T10:45:00.878+02:00

Da er det på tide å begynne å rydde plass i timeplanen for deltagelse på årsmøtet for NZF Hovedforeningen på Randøya i Kristiansand!  Allllller siste frist påmelding er mandag 24. april. Påmelding skjer til asbjorn.lie@kristiansand.kommune.no eller på telefon 97064081 eller til bobestyreren: torkviljo@yahoo.com og telefon 95244812Pris for deltagelse inkl (enkel) overnatting, bespisning og båttur er 600,-  Betales kæsj ved ankomst eller pr nettbank (info senere). Viktig om reismuligheter og denslags kommer her under! Se også de vedlagte kart, bilder og rutetabeller for relevante busser og båten til Randøya. Husk også å sjekke denne bloggen rett før du reiser; her vil de siste oppdateringen med telefonnummer til hentebåtene, til kameratkjøring etc være!   Oppdatert 17/4 med kart og rutetabeller:Kongshavn infoOversiktskart RandøyaDetaljkart RandøyaRutetabell Kongshavn-Randøyane Lokalbuss Rona-KongshavnBussrute 17-18Tid åssånn!Folk fra Sørlandsavdelingen vil være på Randøya fra og med fredag 28. April og til og med søndag 30. April, så man kan ankomme når man vil – bare ta en telefon først for avtale og ikke bli skrekkslagen om du vil vente litt på skyss ut til øya! Formelt er årsmøtehelgen i gang ved fellesmåltidet på kvelden fredag 28 april kl 20.00, og avsluttes på søndag.Hvordan komme hit!Tog: til Kristiansand jernbanestasjon, så 100m labbing (eventuelt etter ventekaffi på jernbanecafeen) bort til busstopp på rutebilstasjonen. Du skal til busstoppet hvor bussene som kommer inn fra sjøsiden/Color-Line ferjeterminalen stopper. (diger, lett synlig terminal). Her tar du buss 1, 2, 3, 17 eller 18 til Rona og deretter lokalrute 08 til Kongshavn. Her er det enten rutebåt (se tabell) eller båtskyss type NZF!  Dersom du kommer slik at det ikke passer med lokalbussen (08) fra Rona til Tømmerstø, så tar du isteden buss 17 eller 18 og går av på endeholdeplassen som heter Holte. Herfra er det 100m ned til Tømmerstø brygge (veien ned til høyre straks før bussen stopper). Har du ryggsekk og ikke er redd for å bevege deg; følg Kystveien (nesten uten trafikk) østover en god kilometer til Kongshavn for henting der, eller belag deg på litt lenger venting og bli hentet på Tømmerstø brygge isteden!  Ekspressbuss fra vest; Som for tog; gå av på Kristiansand rutebilstasjon og følg anvisningene herfra. MEN, dersom ekspressbussen fortsetter fra Kristiansand videre  østover uten nevneverdig opphold, lønner det seg å isteden følge denne til Rona og deretter følge anvisningene for Rona - Tømmerstø/KongshavnEkspressbuss fra øst; gå av på Rona og følg anvisningene for tog.Fly: til Kjevik, gå deretter på buss 35 mot Kristiansand, men gå av på Rona, kryss veien her (du går av fra østgående buss, kryss veien for å komme til holdeplass for vestgående buss) og ta enten lokalrute 8 til Kongshavn (for raskest henting), eller buss nr 17 eller 18 til Tømmerstø som  beskrevet over . Bil: Fra øst; kjør E18 forbi dyrepark og forbi skilt mot Kjevik men ta så av neste avkjøring (skilt mot Hånes), deretter hard til venstre i første rundkjøring = du krysser over E18, deretter hardt høyre i neste rundkjøring. Du kommer etter 500m til Ronakrysset (her i Rona er det aktuelt å ta med folk som kommer med buss fra Kjevik eller byen). Ta her til venstre (Høvågveien) og kjør mot Frikstad (dvs – hold rett fram på Høvågveien inntil skilt mot Frikstad). Ved Frikstad kirke fortsett rett frem og veien treffer etter to kilometer rett på Kongshavn. Når du ser sjøen, så har du samtidig en uryddig hytteparkeringsplass på høyre side av veien; finn en plass UTEN ”denne plassen tilhører…” – skilt og parker. Labb over veien (heter ”Kystveien” på GPS’n) og til Kongshavn. Bil: Fra vest; Hold E39/E18 til over Var[...]Sjøaurens personlighet! - Bli med forsker Susanna Huneide Thorbjørnsen

2017-03-21T07:40:55.625+01:00Velkommen til møte på Agder Naturmuseum imorgen, tirsdag 21. mars kl. 18.30! Hensynsløst sakset fra programmet:

Sjøaurens personlighet! Vi fortsetter vår populære forfølgelse av de zoologiske aktivitetene på undersiden av vannflaten, og får enda en gang besøk helt fra spissen av forskningsfronten! 

Forsker og student Susanna Huneide Thorbjørnsen fra Havforskningsinstituttets avdeling Flødevigen vil bruke avansert telemetri for å studere hvordan forskjellige sjøaureindivider har forskjellig bruk av gruntvannsområder og de frie vannmassene – og viser adferd som kanskje likner mer på personlighet enn instinkt og læring. Glimrende anledning til å bli litt mer kjent med vår edleste kystfisk! 


   Susanna Huneide (til venstre) og Katinka på feltarbeid i Tvedestrandsfjorden Susanna 
   holder laptop'en som kan lese ut dataene fra lyttebøyen (hvit sylinder) som Katinka 
   nettopp har tatt opp fra sjøen 


Ellers: 
I morgen regner vi med å også ha tid til korte rapporter fra lokal virkelighet ("medlemmenes femminuttere") så har du noe du vil dele med oss andre, ta med deg bilder på pinne og benytt sjansen!   
Bli med NZF på sjøpattedyrtur i sommer

2017-03-15T10:14:17.428+01:00

NZFs sjøpattdyrgruppe arrangerer tur til Svalbard første uka i august, 31. juli – 7. august 2017.  Sjøpattedyrgruppa hadde sin første offisielle tur, ei langhelg til Tromsø, 6.-8. november 2015. Da reserverte vi plasser på Smarthotel i Tromsø, som vi benyttet som base for samlinga. Hver enkelt stod ansvarlig for å booke seg inn, eller velge ei annen løsning. Arrangementet omfattet turer med ribb begge dager og foredrag på kveldstid. Vi ordnet med booking, men alle dekket sine egne kostnader. I år blir turen organisert på tilsvarende måte:Turer: Det er mulighet for å bli med på minst to båtturer – en hvalrosstur med lukket ribb (går hver dag) og minst en hvaltur (går bare tirsdager og torsdager). Hvalrossturene, der det også er mulig å se hval, går med Better Moments og koster 2.200,- per. pers. Se: http://www.bettermoments.no/portfolio/walrus-safari/  Hvalross er en av de artene vi vil få oppleve. Foto: Bård Øyvind Bredesen Foto: Bård Øyvind BredesenStorkobbe er en annen karakterart, foto: Bård Øyvind Bredesen Vågehval fotografert i Forlandsundet i 2011 er blant de hvalene vi har sjanse til å få se, kanskje får vi også se blåhval? Foto: Asbjørn Lie Hvalturenene koster 1.400,- pr. pers. Se: http://svalbard.travelize.se/clientfiles/svalbardbooking.asp?productcode=arcexhs&lang=NO   Polarrev, ismåke og Svalbarrein er det gode sjanser for å finne helt inne i Lonyearbyen. Fotos: Asbjørn Lie  Vi leier også bil og kan reise på tur i innover i Adventdalen og langs kysten ut til Bjørndalen. Du kan også oppleve mye natur og dyreliv uten bil og uten risiko for å møte isbjørn, f.eks. svalbardrein, polarrev og ismåke helt inne i byen. Reise: Det er billigst og gjennomgående raskest å reise med Norwegian. De har imidlertid bare avganger 3 dager i uken og mellomlander ikke i Tromsø. SAS er dyrere, men har avganger hver dag og mellomlander ofte i Tromsø.  Hvis du reiser fra sørlige deler av landet  foreslår vi Norwegian fra Gardermoen mandag 31. juli kl. 17:25. De som vil reise fra Tromsø kan dra med SAS derfra samme dato. Retur kan f.eks. enten bli med Norwegian fra Longyearbyen lørdag 5. august kl. 0400, med SAS på søndagen eller Norwegian på mandagen – avhengig om man ønsker å bli 5, 6 eller 7 dager. Hver enkelt bestiller flybilletter selv.  Overnatting:Vi reservert 4 overnattingsplasser for 7 netter på Mary-Ann´s Polarrigg til 6000 kr/person. Dette er samme pris som på Gjestehuset 102, der vi har bestilt for 5 personer. Det er også mulighet for å ligge i telt på campingplassen ved flyplassen. Du kan også stå for overnatting selv. Hvem kan bli med:Medlemmer i NZF blir prioritert, men ellers åpent for alle. Turledere: Bård Øyvind Bredesen. E-post: brbred@online.no Asbjørn Lie. E-post: asbjorn.lie@kristiansand.kommune.no. Påmelding til Asbjørn. Frist: 1. april eller så tidlig som mulig for å få billett.    [...]Terner, herpetiler, marint prosjekt og kartlegging i fokus

2017-03-13T11:22:55.967+01:00

Medlemsmøtet tirsdag 14. mars er viet til prosjektene som har foregått i regi av NZF, og i noen tilfeller også i samarbeid med andre foreninger. Vi vil presentere de ulike prosjektene og se framover mot og en videreføring av disse.

 Godt hekkeresultat av makrellterne i Stræden i 2016, minkfelle satt ut av Naturoppsynet. Viktig tiltak for å sikre hekking!

Det blir en presentasjon av den marine kartleggingen ved Lillian Tveit (og litt film fra Ann-Elin Synnes), Beate Strøm Johansen forteller om kartleggingen av herpetiler (amfibier og krypdyr), og Asbjørn Lie forteller om kartlegging av makrellterne i Kristiansand og Søgne. Vi er i gang med å videreføre disse, og ser på nye muligheter og søknader. Bilde/filmforedrag.

 Buorm, en herpetil. Legg merke til den til høyre med uklare øyne, hvorfor det kan betate fortelle om på møtet. Foto: Beate Strøm Johansen
Asbjørn Lie tar en gjennomgang av skjøtselsprosjektene vi har gående på Østr Randøya, Slettane i Holskogen, i Risleviga og Belteviga  på Flekkerøya.

Det blir et variert program med avstikkere til Danmark og rundt i de lokale prosjektområdene.

Vel møtt, alle er velkommen på Agder naturmuseum tirsdag 14. marsk kl 18:30

Mvh Beate, Lillian og Asbjørn
TIGERKVELD med Roar Solheim tirsdag 28. februar!

2017-02-27T12:43:15.486+01:00

Velkommen til årets første ordinære innemøte, som starter med Roar Solheim sin eksotiske rapport fra Tigerland!

Rått sakset fra programmet:

Jungelboken! 

En av våre ubehagelig vel bereiste skribenter som attpåtil er i besiddelse av den verneverdige tittelen Cand. Real i Zoologi, Ypperstekonservator Roar Solheim ved salige Agder Naturmuseum har med stor motstand dog ikke uten entusiasme sagt seg villig til å beskrive sine opplevelser med tiger i India! Roar har en gudsbenådet evne til å finne frem til og komme i kontakt med fagzoologer på alle kontinenter, og det er derfor grunn til å glede seg til både en herlig billedhistorie fra Shere Khan sine trakter og et faglig dypdykk i rovdyrforvaltning med flere fasetter enn man kan tenke. Siden Roar besidder en ikke ubetydelig interesse også for fjærkre, vil kvelden også ha innslag egnet for Burugleforeningen, og NOF er derfor høfligst orientert og invitert til evenementet!     


Vel møtt på Agder naturmuseum tirsdag 28 februar kl. 18.30! 

Nytt program er klart!

2017-02-15T13:43:40.425+01:00

Sørlandsavdelingen av Norsk zoologisk forening har nå programmet klart for resten av vinteren og helt fram til høsten. Her bør det være mye spennende å bli med på! Ta en titt på "Program 2017" i menyen til høyre på denne siden.Vipa en sterk truet art i kulturlandskapet

2017-02-14T13:45:48.322+01:00

Våren er i anmarsj, og snart er vipene tilbake i kulturlandskapet. Aktivt drevne kulturlanskap med åpne jorder er favoritt landskapet til vipene. Men det kan være et farlig sted å få fram egg og unger, dersom ikke bonden passer på og unngår å ødelegge reirene. Dette er trist både for bonden og vipa. Vipene på Åros er heldige fordi bøndene har lært å sette pris på dem, og gjennom et fin samarbeid med ornitolog Odd Kindberg som merker reirene kan flere unger vokse opp. I år starter Agder naturmuseum i samarbeid med lokale ornitologer opp med et prosjekt i fire kommuner på Sørlandet, Kristiansand, Søgne, Songdalen og Vennesla for å følge opp dette. Sammen med lokale ornitologer skal vi finne fram til hekkesteder for vipa, få kontakt med jordbrukerene, merke reirene for å unngå at reiret blir ødelagt.  Vipe med nyklekt kylling på Årosjordet i Søgne. Odd Kindberg har i flere år tatt kontakt med brukerene av den dyrka marka og fått til et godt samarbeid. Reirene blir nå merket og når bonden kommer med traktoren, sørger de for å ikke ødelegge reiret. Tidligere var det mindre fokus på dette og mange reir og unger ble tatt i jordbruksredskapene. Takket være Odd og de som dyrker jorda på Åros klarer ungene seg mye bedre. Odd sjekket forholdene for ei uke siden og fant hele 12 flygedyktige unger i 2016. Så bra går det ikke andre steder. På Tangvall kom det ikke en eneste unge på vingene i år.  Litt fuktige kantsoner hvor vipemor kan ta med ungene på matjakt er bra.Vipeungene trives godt i det aktivt brukte kulturlandskapet, spesielt der graset ikke er altfor høyt. Det er riktig trivelig å oppleve dette, også god PR for de som driver jordbruk og tar slike hensyn!.Et tilsvarende prosjekt ble startet opp i Kristiansand i 2016.I år utvider vi aktiviteten og forhåpentligvis får vi fram mange flygedyktige unger  - det er mål og motto for prosjektet!Først må vi finne ut hvor vipene legger reirene sine, og der kan alle hjelpe til. Du ma gjerne legge dine observasjoner ut på Artsobservasjon, eller tar direkte kontak med meg på e-post asbjorn.lie@kristiansand.kommune.no , ringer eller sender SMS til tlf 97064081.Veldig spennede er det hvis du ser unger eller reir i år! Meld gjerne fra om eldre observasjoner også. Da høre vi fra deg :-)Alle fotos: Odd Kindberg. Mvh Asbjørn Lie[...]Viktig! - Styret i NZF Sørlandsavdelingen har fastsatt regelverk for uttak av dugnadsmidler!

2017-02-08T00:32:41.645+01:00

Det har vært en periode på flere år nå med hektisk og meget positive miljøtiltak på et flertall skjøtselsprosjekter for biologisk mangfold og kartlegging i regi av Norsk Zoologisk Forening. Det er da i særdeleshet Asbjørn Lie som har fortjenesten for at et så høyt aktivitetsnivå har latt seg etablere i en tross alt liten forening. Prosjektene er redegjort på i denne bloggen, på årsmøtet og for øvrig sikkert også i et hav av sociale medier og sladder, bør være godt kjent og gjennomgås ikke ytterligere her.

Allerede fra starten av (for 5 år siden ellerså) ble det besluttet at inntektene fra skjøtselsprosjektet kunne tas ut av den enkelte deltageren i skjøtselsprosjektene forutsatt at midlene ble brukt i tråd med naturfaglige aktiviteter, eksempelvis litteratur, utstyr, kurs eller reiser med rimelig innslag av naturfaglig profil.

Dette er en fin tanke, men forutsetter at "noen" har ganske god styring på både økonomien i prosjektene og hvor mye tid det enkelte medlem har bidratt med på det enkelte prosjekt og hvor mye midler som skal fordeles på de forskjellige,og hvor mye som har gått ut og har kommet inn.....

Helt glatt har ikke dette regnskapsarbeidet gått, og mye styr for regnskapsansvarlige og uoversiktlige forhold har blitt resultatet; hadde nettopp samtale med en av de etterlatte.

For å få økonomistyring inn i ordnede former, har bobestyreren - som er den eneste i styret som OVERHODE ikke selv har deltatt økonomisk i noen av skjøtselsprosjektene, og derved er extra uhildet  - utarbeidet forslag til regelverk for drift av dugnadsøkonomi og uttak av dugnadsmidler. Dette forslaget til regelverk har så blitt behandlet og justert av styret, og vedtatt nå i februar 2017.

Regelverket er linket til i kolonnen til høyre.

Regelverket trer i kraft straks, og hovedregelen er at midler som opptjenes i dugnad, må tas ut innenfor året det inntjenes + neste kalenderår (dvs minimum 1 maksimum 2 år mellom inntjening/dugnad og når midlene MÅ være tatt ut, og ellers blir avskrevet til NZF).

Året 2017 blir et overgangsår hvor også de eldre midlene (opptjent før 2016) kan tas ut ihht dokumentasjon, så grav fram dokumentasjon for dine innsatser i god tid før fristen i desember 2017! 

Ha ellers glimrende og viktig dugnads-år med mye innsats for biologisk mangfold, og HUSK Å REGISTRERE hvor og når du deltar med innsats så regnskapsansvarlige ikke igjen må true med å skyte seg når årsregnskapet skal gjøres opp...

Med hilsen fra Bobestyreren, heretter (blant skjøtselsdeltagerene) VesleStalin tenker jeg.  Husk påmelding til årsmøtet neste uke!

2017-01-17T19:52:30.094+01:00

Vi minner om at du for all del må ta turen på årsmøtet tirsdag om én uke! Husk i tillegg å melde deg på. Helst ei uke før - dvs i dag... Men vi er greie sånn - du får fortsatt lov å bli med selv om påmeldingen kommer litt seint. GRunnen til at vi maser litt om påmelding er at vi skal få bestilt passende menger med reker.

Vi sees på Agder naturmuseum tirsdag 24. januar kl. 18.30!Velkommen til rekefest og årsmøte!

2017-01-02T22:07:19.674+01:00Årsmøte! Nytt av året er økologiske reker (vi har funnet en fisker som er veggis!) men bortsett fra det ingen bomber; vi skal banke gjennom et forslag eller to til neste årsmøtet for hovedstyret, og ellers dei faste påstane: (årsberetning – regnskap – valg – bespisning (jada; i omvendt rekkefølge!)), fagdiskusjon (utvalgt sludder), Årskavalkade (blamerende bilder) og vel hjem! Som vanlig: bindende påmelding uka før til Styret (har jo hittil aldri skjedd at mer enn fire melder seg på, men vi vet jo at alle tyve kommer…). Sjåast!

Sted og tid: Agder naturmuseum tirsdag 24. januar kl. 18.30

Her finner du:

Innkalling/dagsorden

Forslag til årsmøteBli med Hilde til Falklandsøyene! Tirsdag 13/12 18.30 på Agder Naturmuseum

2016-12-12T11:02:43.557+01:00

Da er det på tide å samle seg innomhus til foreningens siste møte for 2016, og mer eksotisk avslutning enn Falklandsøyene - heeeelt på andre siden av kloden - er det jo vanskelig å få til! 
Falklandsøyene!  Du skal sladde relativt kraftig med pekefingeren før du har sikret deg flybilett til Falklandsøyene, men en av våre mest utjagede backpackere fant seg plutselig i den situasjonen, og endte opp med å hoppe fra øy til øy og oppleve naturen på Falklands-øyene mer og lenger enn nær sagt noen andre her i Kongeriket. I tillegg hadde hun med kamera! Det er bare å sette seg ned og bli med på en fantastisk reise til et sted du heeelt sikkert ikke klarer å kave deg ned til selv – hils på sel, pingviner, sau, caracara og dårlig vær sammen med Hilde Skiffard, og få den tristeste delen av høsten på avstand for en kveld! Vel møtt fra andre siden av kloden!
Og så den langveisfarende selv! - ute på slettene på en av Falklandsøyene 
Villreinkveld! Et dykk i villreinens historie og utfordringer ved viltforvalter Tor Punsvik.

2016-11-06T23:04:11.230+01:00

Tirsdag 8. november kl 18.30 på Agder Naturmuseum.....  sakset fra programmet:Villrein! Faglig dypdykk med Viltforvalter Tor Punsvik! Etter at et av vår mest langttravende medlemmer (Carl Erik Kilander) laget armageddon nede på Sør Georgia og utslettet reinsdyrbestanden i et hav av kruttrøyk, så sitter vi her i Agder og Sør-Norge med hva som vel nå er verdens sørligste villreinstamme (nåjah, bortsett fra noen rare skau-rein i Nord Amerika da – som tror de er elg). Og vår sørlige stamme er ikke gitt de beste betingelsene for fortsatt å overleve, i heiområder som fragmenteres stadig mer av inngrep og hvor beitene er snauspist av sau før reinen slipper til. Knappest noen av våre har vel oversikten til å beskrive både historikken og utfordringene til villreinen som viltforvalter hos Fylkesmannen i Agder, Tor Punsvik. Vi ser frem til en svært faglig spennende kveld om en art som vi har helt spesielt ansvar i å ivareta, og hvor utfordringene står i kø! Tor har kalt foredraget; Hvordan står det til med Europas sørligste villreinstammer? Bak en nøktern tittel tror jeg vi kan vente oss et dypdykk både i dyregeografi og virkningen av moderne naturødeleggelse før kvelden er over, så møt opp til spennende fjell-kveld! ....og som et lite julegavetips; viltforvalteren har også begått bok om villreinen, så her er muligheten for å sikre seg signert julegave til seg selv eller andre! Link til boken: Fjellets nomade - villreinen    Foto: Tor Punsvik[...]Marin Kartleggingshelg og pøbelplanter på Østre Randøya 21.-23. oktober 2016

2016-10-17T13:21:08.185+02:00

Kartlegging er viktig for å ta vare biologiske mangfoldet. Mye gjøres i offentlig regi, men også enkeltpersoner og foreninger kan gjøre en innsats. Vi i NZF har fokusert mer på dette de to siste årene, og startet opp det "ålegrasprosjektet" i 2015 hvor kartlegging i tilknytning til bekyttede lokaliteter i skjærgården ble prioritert. Vi gjennomførte også en totaltelling av makrellterne i Kristiansand sammen med NOF lokalt i dette prosjektet som ble støttet økonomisk av SABIMA. I år har vi utvidet prosjekt og fått med oss botanisk, sopp og nyttevekstforeningen, insektforeningen og NOF på et utvidet prosjekt.Siste felles kartlegging i år blir på Randøya til helga (21.-23. oktober) med fokus på det marine, men også litt på fremmede arter i strandsonen (pøbelplanter).Anna Blix fra SABIMA kommer på lørdag hvor vi også har fokus på fremmede arter. Ved Buholmsanden, vest på øya. Hun vil også snakke om den nye forskriften om fremmede arter og om pøbelplanteprosjektet (botanisk forening). Rynkerose på Buholmsanden, mat for grønnfinken, men fortrenger annen verdifull natur! Foto: Asbjørn LieVi stiller med dykkere, kasterive, bunnskrape... for å samle inn planter og dyr fra havet. Vi har fått med oss Eldar Wrånes til å hjelpe oss med artsbestemmelsen. Vi lærer om hva vi skal notere før vi legger observasjonene inn i Artsdatabanken (Artsobservasjoner). Dyrene og algene leveres til Agder naturmuseum som dokumentasjon. Stillehavsøsters som vokser på et hjerteskjell fra Buholmsanden. Svartelistet, men også god mat? Foto Asbjørn LieMagne Flåten (SABIMA) kommer for å lære oss om hvordan kartlegge og legge inn i artsobservasjon - blant annet hvordan vi kan bruke Olympus TG4 som har innebygd gps. Hvordan kan vi effekt legge inn observasjoner? Jan Stenløkk fra NZF (hovedstyret) lærer oss hvordan vi skal konservere marine dyr, og vi kikker litt på hvordan vi skal ta vare på marine alger.Logistikk vi satser på å bruke private båter ved transport, og må derfor vite hvor mange som kommer, påmelding seinest torsdag 20. oktober.Dersom du vil overnatte er det også mulighet for det, vi har noen plasser på egen hytte, men har også fått lov til å bruke Bymisjonens hytte som ligger like ved. Mat: Vi kjøper inn ræger til lørdagskvelden, vi kan kjøpe inn mat felles men kontakt oss angående dette dersom du blir med. Ann-Elin Synnes og Lillian Tveit blir med som dykkere. Ann-Elin og Lillian i aksjon fra en kartleggingstur på også stiller opp igjen. Foto: Kristoffer Bøhn. Vi setter et lite værforbehold, men så langt ser det brukbart ut (yr.no).Felles arrangement mellom Agder botaniske forening og NZF, Sørlandsavdelingen og hovedforeningen. Påmelding til asbjorn.lie@kristiansand.kommune.no eller på SMS til 97064081 (eller ring) - så fort som mulig og seinest torsdag kl 12.Mvh Asbjørn Lie [...]Marin aften imorgen, tirsdag 11. oktober. Nytt fra under havflaten!

2016-10-10T12:38:44.899+02:00

Helleu folkens!Vi starter innesesongen i zoologisk nå imorgen, tirsdag 11. oktober 18.30 med ferske nyheter fra hhv under havflaten og ved forskningsfronten.  her er essensen hensynsløst sakset fra høstens program:  Marin aften!Zoologisk forenings medlemmer er belastet med et rykte om ensrettet og overdreven interesse kun for elg og andre ting som réker rundt i skogen, men dette er jo en grov feilslutning; Når vi de siste årene har hatt foredrag om saker og ting sett fra bunnen av sjøen, har dette påført foreningen betydelige kostnader i form av høye kaffiregninger som følge av usømmelig mange medlemmer på møtene. Denne tildragelsen ønskes naturligvis videreført, og vi smeller i gang med marin aften med besøk av forsker Even Moland fra havforskningsinstituttets stasjon Flødevigen. Even har arbeidet på Tvedestrandsprosjektet som med bruk av overvåkings-metoder som får CIA til å virke som amatører har avlurt spesielt sjøauren for fete hemmeligheter! Som enhver seriøs forsker så setter Even en nøktern og ørkentørr tittel på sitt foredrag, som dermed får officiell tittel: Fiskehistorier fra Tvedestrandsfjorden: hva har vi lært av telemetristudiene?. Men! ikke la dere lure til gjesp; vi skal ha en meget spennende tur ned i fjorden og bort til forskningsfronten denne oktoberkvelden, så møt opp!                            Even Moland bedriver så mye interessant marin forskning at jeg ganske sikkert tror vi vil ha fatt i han igjen også ved en senere anledning, så møt opp, klapp heftig og oppfør dere f.ø. pent!  Vel møtt til høstens første innemøte!         Bildet under viser foredragsholderen med en av sine medhjelpere, Even Moland til høyre i bildet.   Og som en teaser på kommende marine aftener håper jeg; Even under feltarbeid i Sudan!   [...]Nytt program for de neste månedene er klart!

2016-10-05T11:32:19.783+02:00

Mange godbiter venter deg som blir med på Zoologisk forenings aktiveteter i høst og tidlig vinter! Se det nye programmet som nå ligger ute: Høstprogrammet0 Kommentarer

2016-08-29T10:20:47.467+02:00

Listaturen er under igangsveiving! 

 Sesså - da er det altså avsluttende kalenderarbeider på august før man om noen få dager åpner september og det er på tide å igangsette høstdepressjonen! Som oppstart til denne overgangen anbefales deltagelse på NZF's Listatur til Jølle nå helgen 2-4/9 for fellesskap med andre deprimerte. Kontakt bobestyrer for medhiving på høstens høydepunkt! Fra programmet saxes følgende nøkkelinfo om dette tradisjonelle evenementet! For ordens skyld treffes Bobestyrer på 95 24 48 12. Voksengruppas Listatur! Gjennom en enkel tildragelse i Foreningens Sveitservilla på Jøllestø helt vest på Lista åpnes officielt høsten. Med 10 sengeplasser, velutstyrt kjøkken, strandvandring, havsudsikt, kveldssol, trekkfugl, teleobjektiver, stettglass og oppvarmede tallerkener beredes grunnen til flotte dags- og kveldsopplevelser!  Ydderligere informasjoner så vel som påmelding rettes til Bobestyreren, som også besørger koordinering og samkjøring av den motoriserte delen av medlemsmassen, noe som betyr at også bilfrie medlemmer er hjertelig velkommen til å hive seg med!


 
Et flott insekt

2016-07-25T17:27:14.406+02:00

Kan noen hjelpe meg med å artsbestemme dette insektet?
Størrelse: Som en vannymfe. Og jeg trodde først det var en vannymfe eller en øyenstikker, men da jeg kom hjem ble jeg usikker.
Den ble sett i noe kratt ved en skogsbilveg i Songdalen, ikke langt fra Bergstølhytta. Den ble sett 2. juli i år. Se også http://gislesnaturblogg.blogspot.no/2016/07/blabr.html.
Marin kartleggingstur til Kvarodden søndag 17. juli kl 10

2016-07-14T13:37:47.365+02:00


Hei her er Ann-Elin Synnes og Lillian Tveit gått i vannet for å kartlegge livet under vann. Bildet er tatt av Kristoiffer Bøhn under en kartleggingstur til Oksøy i fjor.

Det bli ny felles kartleggingstur på til søndag (17. juli) hvor dykkererne på bildet og flere til  blir med. Denne gang drar vi til friluftsområdet på Kvarenes. Ta med dykkerutstyr/snorkleutstyr eller bare bli med på land for å kikke nærmere på det vi henter opp fra dypet, eller finner i fjæra. Vi planlegger videre framdrift i kartleggingsprosjektet der vi har fått støtte fra SABIMA (samarbeidsrådet for biologisk mangfold). Vi ser mer på utstyrsbehov og veien videre!

Vi har videre utover sommeren og tidlig høst planer om ei kartleggingshelg første eller andre helga i august (trolig på Østre Randøya). Tredje helga i august drar flere av oss på kurs i Drøbak (marin kartlegging - sjekk eventuelt på SABIMAS hjemmeside om det er flere ledige plasser!). Tidlig i september 2.-4. september skjal vi se på vannplanter i rike kulturlandskapsjøer - Gillsvann i Kristiansand på lørdagen og Nesheimvann på Lista søndag. Dette går i regi av botanisk forening og Honorata Kaja Gadjet fra NBF og Per Arvid Åsen fra Agder naturmuseum blir med.

23. - 24. september setter vi fokus på fremmede bartrær  og andre fremmede arter som også er en prioritert tema i årets kartleggingsprosjekt. Igjen blir Honorata fra NBF med.

Sopp, insekter er også temaer i året kartlegging, i tillegg til terne- og sjøfuglregistreringer. Her forsøker vi å få til en del korte registreringsturer - meld i fra hvis du ønsker å bli med!

Dette får du mer informasjon om via blogg og e-post, så følg med.

Da sees vi på Kvarenes på søndag.

Mvh Asbjørn, Ann-Elin og Lillian.

PS! Ring eller send SMS til 97064081 utenom kontortid.