Subscribe: Snemysteriet
http://snemys.blogspot.com/feeds/posts/default
Added By: Feedage Forager Feedage Grade B rated
Language: Danish
Tags:
aasiaat  bliver  dag  december  godt  grønland  han  havde  hele  lidt  lige  med  meget  når    så var    var  ved 
Rate this Feed
Rate this feedRate this feedRate this feedRate this feedRate this feed
Rate this feed 1 starRate this feed 2 starRate this feed 3 starRate this feed 4 starRate this feed 5 star

Comments (0)

Feed Details and Statistics Feed Statistics
Preview: Snemysteriet

SnemysterietEn Danskers tildragelser i NordgrønlandUpdated: 2012-02-16T09:47:55.162-03:00

 Vildt skyderi

2010-02-07T20:44:13.622-03:00

Min ven og assistent Andreas er blevet skudt i vores stue, heldigvis kun med mit nye kamera, og her er resultatet. Jeg synes ikke det ser ud til at han har taget alvorligt skade.

(image)
Jeg håber i fremtiden at få lidt mere tid til at blogge, nu i ny forbedret version mæ biller, ov tilsynelajende ujen stav krontol. Som I måske kan regne ud har jeg fået mit nye kamera, til de mere teknisk interesserede kan jeg oplyse det er et Sony Alpha 230.

Kærlig Hilsen JanBestyrer

2010-01-16T17:03:20.329-03:00

Hej Allesammen

Ville lige sige:
Jeg ér blevet ansat som bestyrer på Aasiaat Sømandshjem pr. 1/1 2010.

Kærlig Hilsen Jan(Halv)Året 2009

2010-01-04T21:18:02.965-03:00

Augustmåned var præget af lange dage, både med midnatssolen og lange arbejdstider. Med højdepunktet, den lokale rockfestival, hvor der var fuldt belagt på alle værelser og sikkert den dag der blev serveret mest mad i år. Jeg vil gerne indrømme at flere måneder af den slags havde jeg ikke klaret.

1. oktober ankom Andreas, og med to til at tage sig af opgaverne, blev det meget bedre, selvom der stadigt var travlt.

Midt i oktober ankom Anne-Marie mens to af mine chefer var på gennemrejse, så vi var pludseligt ved at træde hinanden over tæerne. Da så de to var draget videre, var vi så tre små assistenter, der skulle til at få en hverdag til at fungere. Det syns jeg fungerede godt og vi fik orden på mange ting. Der var efterhånden tid til lidt hygge og skabe en god stemning både blandt gæster og personale.

November måned var temmelig kold, og jeg var lige ved at tro at havnen ville fryse til allerede i starten af december; men så kom december med meget mildt vejr (Nogle af de lokale siger de aldrig har oplevet noget lignende), så vi fik kun hvid jul fordi uden sol smelter sneen langsomt selv ved omkring 5 plusgrader. Slutningen af december har vist været varmere her end i Danmark.

Med december kom også advent, hvor der pyntes op efter alle kunstens regler (og så lidt til), det var hyggeligt at Anne-Marie nåede at være med til det, inden hun rejste til Qaqortoq for at fejre jul. Juletiden har givet lidt tid til at hygge og slappe af. Vi havde en hyggelig juleaften, hvor vi var 8 inklusiv os to assistenter.

Året slutter som sædvanligt med nytårsaften, som man heroppe når at fejre to gange, kl. 20.00 (midnat dansk tid) og 24.00. Det blev en hyggelig aften hvor Andreas og jeg spiste her på sømandshjemmet og sluttede af hos Kista, som har arbejdet her på sømandshjemmet i over 25 år, og hendes familie.

Godt Nytår og Kærlig hilsen
JanVejr at vide

2009-12-15T18:51:28.321-03:00

Som jeg skrev om Aasiaat er vejret ret mildt her; men det er alligevel meget usædvanligt at det i går blev syv plusgrader. Det er noget med at når det blæser fra sydøst skal luften over et højdedrag. Den afgiver fugt på vej op mens den køler af, så den bliver tør og derfor hurtigere varmet op på vej ned, og dermed opvarmet mere end den blev kølet på vej op. Resultatet bliver at vi har fået en sommeragtig dag midt i december. Det har i det hele taget været en mild december.

Et irriterende fænomen når der kommer tøvejr om vinteren, er når det så fryser igen bliver det glat over det hele, fordi det øverste lag af sneen har været smeltet.

Vandet i havnen og lige ud for Aasiaat er ikke begyndt at fryse til endnu, i går var der dog et lille bitte isbjerg der havde forvildet sig ind i havnen. I november måned bevægede isdækket sig fra Thule til Uumanak, så vi var lige ved at tro at isen ville komme her i starten af december; men med det milde vejr har det faktisk trukket sig lidt tilbage igen.

I behøver dog ikke være bange for, at jeg ikke får en hvid jul. Den varme dag i går sluttede af med en lille snestorm med lidt hagl og slud, så det var ikke meget sne der forsvandt.

Kærlig Hilsen JanTelefonbog

2009-12-06T19:35:59.537-03:00

Hmm... måske er grunden til, at vi får underlige telefonopkald fra andre lande, at vi står forrest i telefonbogen: Aasiaat Sømandshjem.Vandrehistorier

2009-12-05T14:37:30.931-03:00

I grønland hører man nogle historier, hvor man tænker: nej, det kan altså ikke være sket; men på den anden side er vi jo i Grønland, så!

Manden der havde fanget en stor fisk (måske en havkat) i sin lille båd, og fisken var altså ikke helt død endnu, så den lå og sprællede i bunden af båden. Hvad gør en god fanger der altid har sit gevær ved hånden? Selvfølgelig skyder han fisken, og desværre et hul i bunden af jollen!!!!
(Noget usandsynlig; men jeg minder her om at det er grønland, og der tilsyneladende altid er alkohol og skydevåben i nærheden)

Jægerne der havde været ekstra heldige/dygtige på rensdyrjagten og skudt en del flere dyr end de havde regnet med (måske 30 i stedet for 20). Nu vil de selvfølgelig have hele fangsten med hjem på båden, så de læsser det hele på og lægger fra land, med det resultat, at båden synker og tager hele byttet med ned. De bliver dog reddet; men har mistet både bytte og båd.
(ret sandsynlig, jeg hørte den af folk der rystede på hovedet af, at der nu var nogen der havde dummet sig)

Danskeren der var nede ved affaldscontainerne og undrede sig over, at nogen havde smidt et isbjørneskind. Hvorefter han opdager at bjørnen stadig er indeni og lys levende. Uvandt med bjørne som han nu er, vil han tage et billede af den. Mens han prøver at famlende at finde sit kamera, begynder bjørnen at brumme. Han får findet sit kamera og taget et billede, og løber så væk.
Bagefter taler han med nogle lokale fangere der spørger, hvad han havde tænkt sig at gøre hvis bjørnen var kommet efter ham? Han svarede, han ville kravle op på en container, hvorefter de mindede ham om at en voksen isbjørn er ca. 3 1/2 m. når den står på bagben.
(sand, jeg har set det lidt rystede billede)

Håber I nød historierne (det gjorde jeg.)

KH JanIntermettre

2009-12-06T19:37:23.749-03:00

I morges ca. kl 04.00 (grøndlandsk tid)
frit efter hukommelsen:

ZZZZZZZZZZZZZZZZ

ring, ring, ring (telefon)
mig: Aasiaat Sømandshjem
en anden: Do you speak english?
m: yes.
a: I'm calling from a Finnish radio show. Did you know its the Finnish Liberationday?
m: its four in the morning here.
a: did I wake you?
m: yes, and I didn't know.
a: sorry, just go back to sleep. Bye.
m: bye.

ZZZZZZZZZZZZZZZIntermetto

2009-12-04T08:47:10.517-03:00

Som alle ved bor en vis mand i rødt, også på Grønland.

I dag var han omkring Aasiaat og tænde Juletræet.Intermezzo

2009-12-04T08:32:09.907-03:00

Det bliver vist ikke til det helt store indlæg i dag.

Kun en kort betragtning over livet på Grønland.

Som vi siger her: hver dag sin overraskelse, og hvis det skulle glippe en dag er der mindst to den næste.

KH JanEn begyndelse

2009-11-21T20:52:05.684-03:00

En mørk stormfuld aften, ok ikke stormfuld og mørkt er det meget af tiden; men en aften eller helt præcist lige nu starter min blog.
Som med så mange historier er det godt at starte med en beskrivelse af omgivelserne, i dette tilfælde Aasiaat.

Aasiaat ligger på en lille ø (det er ikke ironisk, Aasiaat ligger faktisk ikke på den grønlandske hoved ø) på omkring 10 km^2, med en god naturhavn. Det er her at Nord(vest)grønland starter, og Aasiaat er forsyningshavn for hele Nordgrønland, dvs. næsten alt fragt til Nordgrønland bliver omlastet i havnen.
Aasiaat har godt 3.000 indbyggere, og er dermed Grønlands 4. største by. Mange af indbyggerne er gymnasielever, for Nordgrønlands Gymnasium ligger her (det er efter sigende grønlands største i øjeblikket).
Ellers er byen præget af havnen, som ligger lige udenfor mit vindue når jeg er i receptionen. Jeg har bare den fedeste udsigt her, meget af tiden kan man faktisk se et isbjerg ud af vinduet.
Der er også en ret god lufthavn (det er altså kun en flyveplads!). Det betyder at Aasiaat er et trafikknudepunkt, også fordi vejret er ret mildt her (det havde I nok ikke regnet med hva'). Ofte kan vi sidde her i Aasiaat og undre os over at de ikke kan lande i Sisimiut eller sejle på Diskobugten.

Det må vist være godt for denne gang, så må vi se om jeg snart farer til tasterne igen.